Quantcast
Channel: Monicas Matverden
Viewing all 129 articles
Browse latest View live

Saftige boller

$
0
0


Her kommer oppskriften min på boller. Har lovet flere at jeg skal legge den ut i lang tid, og her kommer den omsider. Bedre sent enn aldri, håper jeg!

Boller bakes jevnlig her i huset. Disse blir luftige og saftige, og i følge samboer'n til og med bedre enn de fra United Bakeries. Her hjemme går de i hvertfall unna som varmt hvetebrød!


For noen år siden byttet jeg gjærdeig oppskrift. Det vil si at jeg gikk vekk fra den tradisjonelle måten (med å smelte smør, smuldre gjær og løse opp i lunken væske) og over til sånn de proffe bakeriene ofte gjør det. Deigen skal eltes lenge og kaldt smør eltes inn helt til slutt. Dette gir skikkelig bra resultat og er dessuten ganske lettvint når man har en god eltemaskin. Jeg bruker min Kitchenaid.

Bollene heves så lenge som mulig, men totalt 1 1/2 time synes jeg gir bra resultat (i to omganger). Du kan bruke mindre gjær hvis du har lengre hevetid. Oppskriften fant jeg første gangen i kokeboka til Morten Schakenda om Bakeriet i Lom, og det er den jeg bruker med litt egne modifikasjoner.
 
Lag gjerne dobbelporsjon for du kan jo bare fryse ned noen av bollene når de er avkjølt. Hvis du tiner bollene for så og varme de i ovn på 200 grader (i et par minutter), så har du faktisk smaken av nystekte boller på null komma niks!
Det digger jeg!
Utrolig praktisk og ha på lur. Men når det er sagt så spises de som regel opp i dette hjemmet...


Ingredienser:
(gir 12-15 boller avhengig av størrelse) 
  • 25 g gjær
  • 500 g hvetemel
  • 2,5 dl melk (25-30 grader)
  • 80 g sukker
  • 1/2 ts malt kardemomme
  • 1/8 ts salt
  • 2 små egg (1 til deigen og 1 til pensling)
  • 75 g smør i terninger
  • ca 100 g rosiner

Fremgangsmåte: 

  1. Legg rosinene i varmt vann. (Da blir de ekstra saftige).
  2. Varm melken bittelitt (til 25-30 grader). Ha alle ingredienser unntatt smør og rosiner i en eltebolle. Elt deigen (helst i kjøkkenmaskin) i 10 min på lav hastighet til den er smidig og slipper kantene.
  3. Tilsett kaldt smør i små terninger, litt av gangen. Elt i 10 min til. Øk gjerne farten litt underveis. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Hell vannet av rosinene og elt de raskt inn tilslutt. 
  4. Legg deigen i en egnet bolle til heving. Dekk med plastfolie, sett den lunt, og la den heve til dobbel størrelse (ca en time).
  5. Del deigen i 15 små boller eller 12 litt større, og trill de ut. Legg dem over på stekebrett med bakepapir og dekk med plastfolie eller et rent kjøkkenhåndklær. La bollene heve til dobbel størrelse. Det tar 20-30 min. Sett på ovnen (200 grader).
  6. Pensle bollene med sammenvispet egg, og sett de raskt inn ovnen. Stek bollene ved 200 grader til de har fått fin farge. Det tar 12 minutter i min ovn.
Velbekomme!
Og GOOOOD farsdag til min kjære pappa -som også har begynt å bake disse bollene selv. Heldige tennisklubben!


Fylt breiflabb i spekeskinke servert med pastinakkpuré

$
0
0

I helgen var det duket for en liten gourmet middag her hjemme til to. Det var ganske etterlengtet, for med to søte små på snart 1 og 3 år går det mest i hverdagsmat. De siste ukene har vært ekstra travle og tid til blogging har det heller ikke blitt mye av. Middag skal helst fikses på en halvtime og det skal falle i smak for både små og store. Selv om vi eksperimenterer med hverdagsmater og prøver og introdusere nye smaker hele tiden begrenser det jo noe...

Men på fredag gjorde jeg litt som i gamle dager og koste meg virkelig med matlagingen i ro og mak. Da barna var lagt var det bare å rydde vekk plastduken, sette på MIN musikk, tenne stearinlys og lage et bedre måltid til "forloveden" (og ja, der fikk jeg med den lille nyheten også).


På menyen sto breiflabb i spekeskinke, pastinakkpuré, smørdampet purre og ovnstekte potetskiver. Jeg fylte fisken med pesto og litt annet digg, og mens den stekte rant det ut en sky som fungerte utmerket som saus.
Breiflabb er luksusvare og det ble virkelig kjempe godt. Vips så måtte jeg bare blogge litt igjen også!

Ingredienser:
Til 2 pers.
  • 2 renskårede breiflabbfileter (ca. 300-400g)
  • 6-8 skiver spekeskinke (eller parmaskinke)
  • 1 ss rød pesto
  • 3 ss hakket soltørkede tomater (i olje)
  • 1 ss hakket basilikum
  • 1 ss mykt smør
  • olivenolje
  • salt og pepper

Fremgangsmåte
  1. Hakk de soltørkedetomatene og basilikum. Ha det i en bolle og rør det sammen med rød pesto.
  2. Legg spekeskinke utover slik at den overlapper hverandre og ligner et lite teppe. Lag gjerne to tepper, et til hver filet. Fordel pestoblandingen utover skinken.
  3. Krydre fisken med litt med salt og pepper og legg den på.  Rull hvert fiskestykke inn i spekeskinke. (Er du etter perfeksjon kan du evt sy den sammen med noen tannpirkere el bruke hyssing)
  4. Smør en ildfast form med olivenolje. Legg i breiflabbrullene, pensle på smøret og drypp over litt olivenolje. Stek breiflabben ved 200 grader i 15- 20 minutter. Øs gjerne stekefett over fisken en el to ganger under steking.
Jeg serverte fisken med ovnstekte poteter, smørdampet purre og pastinakkpuré. Sistnevnte er virkelig nydelig tilbehør. Noen oppskrifter må rett og slett bare gjentas, så her kommer den igjen. For pastinakkpuré må du nemlig bare prøve å lage en gang hvis du ikke har gjort det!  Da får du følelsen av restaurantmiddag hjemme på ditt eget kjøkken på et blunk.


Pastinakkpuré:

Ingredienser:
(som tilbehør til 2-3 pers)
  • 200 g pastinakk i terninger
  • 50 g godt smør
  • ca 1 dl melk
  • Vann
  • 0,5 dl fløte
  • Salt, pepper 
  1. Skrell pastinakkene og del de i terninger. Ha over i en liten kjele. Hell i 1 dl melk og så evt litt vann så pastinakkbitenen er godt dekket av væske. Kok til de er møre. (Tar 10-15 min).
  2. Finn fram en blender eller kjøkkenmaskin. Hell av melken og ha i de varme pastinakkene. Tilsett smør i terninger, fløte og krydder. Kjør det sammen til en puré.
Den kan gjøres klar på forhånd og varmes opp.

Velbekomme!

Ovnsstekte potetskiver

$
0
0
Her kommer en rask oppskrift på potetene jeg serverte som tilbehør til breiflabben (fra forrige innlegg), etter som jeg fikk spørsmål om disse.
Dette er superenkle poteter altså. Delt i skiver og stekt i ovn rett og slett. Mer enn det hadde jeg strengt tatt ikke trengt og skrive, men en litt mer utførlig forklaring følger nedenfor. Som alltid er det jo de små detaljene som gjør den store forskjellen. Her er det maldonsalt og rett temperatur.



En hyggelig nabodame sa til meg i går at hun synes ikke det er noenting som er for enkelt og blogge om. Og la til; "jeg driver ikke med så mye matlaging fra bunnen av, men jeg leser bloggen din for det. Skriv gjerne om tilbehør som er lett og lage". Tok henne på ordet for enklere enn dette blir det ikke! Men kjempe godt likevel.
(Serverer du disse til breiflabben blir måltidet helt nydelig, dog litt mer avansert).




Potetskiver (som tilbehør)
Ingredienser:
  • Poteter (3-6 per pers avhengig av størrelse)
  • Olivenolje
  • Litt pepper
  • Godt med maldonsalt
Vask eller skrell potetene. Er de relativt store kan du skjære de i litt tykke skiver.  Er de små så deler du de i to på langs. Legg potetskivene tett i tett i en ildfast form. Kun ett lag.
Hell over litt olivenolje og krydre med pepper og maldonsalt. Stek potetene ved 225 grader. Sett de midt i ovnen og la de steke til de er fine og gyldne, ca 30 minutter.

Potetskivene passer til det meste!

Bestemors tomatsild

$
0
0

Sild er noe jeg kun spiser til jul, men da til gjengjeld mye av det. Jeg burde kanskje begynne og lage det oftere i løpet av året, men det er vel noe med at det minner meg så sterkt om julen. Jeg er oppvokst med at det skal være sildekveld på lille julaften, med mange ulike sorter. Nå som voksen har jeg fått litt nye tradisjoner, ikke minst i år hvor vi skal feire et nytt familiemedlems aller første bursdag den 22.desember. Men sild skal det bli uansett!



Kall meg gjerne kresen, men når det gjelder sild må det være hjemmelaget. Jeg lager alltid litt forskjellige varianter. Har prøvd meg på rømmesild, sennepsild og sursild. Men tomatsild er den jeg alltid starter med og ikke kommer utenom. Ikke revolusjonerende eller nyskapende, men klassisk og tradisjonell. Denne smaker akkurat som den har gjort i alle år og sånn skal det være for meg.
Dette er vår familieoppskrift som har gått i arv. Jeg fant den sirlig nedtegnet i mammas gamle kokebok. Her kommer den for første gang digitalt (tror jeg).



Ingredienser:
Til et Norgesglass med sild
  • 8 fileter kryddersild (jeg kjøper den blå boksen)
  • 1 dl nøytral olje
  • 1 dl eddik 7%
  • 3 ss vann
  • 2 dl tomatpuré
  • 2 dl sukker
  • 2 løk
  • 6 laubærblad
  • 6 ss finhakket dill
  • 1 ts pepper
Dette gir litt mer enn i krukken på bildet, for jeg har donert bort et lite glass i førjulsgave til en eldre dame.

Fremgangsmåte:
  1. Vann ut silden etter ønske. Jeg pleier å dekke den med melk og la det stå i en time for å få vekk litt av den mest krasse sildesmaken.
  2. Skjær sildefiletene på skrå i gaffelbiter, ca 2 cm brede. Skjær løken i tynne ringer.
  3. Bland sammen alle ingrediensene til sausen: tomatpuré, sukker, olje, eddik, vann, dill og pepper. Rør det godt sammen med en visp.
  4. Hell litt saus i bunnen av en sildekrukke eller et Norgesglass. Legg sildbiter, løk og laubærblad lagvis. Hell over resten av sausen.  La silden få stå og sette seg i minst et døgn.
Smaker aller best på pumpernickelbrød, synes jeg!
Den er holdbar i 2-3 uker.
 

Tacograteng

$
0
0
Januarmåned og et nytt år er forlengst i gang. Er veldig spent på dette nye året som jeg har stor tro på at skal bringe mye fint. Vi har mange nye forsetter og store planer. Noe skulle settes i gang nå på ny året, blant annet mere blogging, men det meste har blitt satt på vent pga sykdom. Er hjemme med en febersyk liten kar som har vært ordentlig tufs den siste tiden.  

Til gjengjeld har vi fått tid til å ryddet julen langt, langt vekk og tømt kjøleskapt og boder for julemat, godteri og kakerester. Nå vil jeg ha sterke smaker, fisk og sunne grønnsaker. Gjerne indisk, asiatisk eller meksikansk. Sånn liker jeg det best i januar.













Som mange andre er vi også veldig glad i tex mex mat her hjemme. Vi prøver å lage litt ulike varianter, særlig etter å ha opplevd fantastisk god autentisk taco i Mexico. 
Her om dagen lagde vi en liten vri på den klassiske norske taco'n. Det ble en grateng med kjøttdeig, krydder og bønner. Oppskriften fant jeg hos bloggerdronningen Trine - Trines Matblogg.


Dette kan minne om Nachos gratinert med kjøttdeig og bønner, noe jeg har laget mange ganger før. Men denne gratengen føltes litt mer som en "ordentlig middag" enn bare snacks.
Siden det var fredag peiset vi på med fullt tilbehør: guacamole, rømme og ikke minst hjemmelaget salsa. Det er jo bare så godt og lett å lage. Prøv selv!

Vi synes det var forfriskende med en vri på den vanlige taco-middagen.

Ingredienser:
(Til to voksne og en 3-åring)   

  • 400 gram karbonadedeig eller kjøttdeig
  • 1-1,5 ss tacokrydder
  • 1 løk
  • 1 stor gulrot
  • ca 1/2 rød chili
  • 1 fedd hvitløk
  • 1/2 boks (ca 100 gram) røde bønner (ferdigkokt)
  • ca 2/3 boks grovhakkede hermetiske tomater
  • bittelitt sukker
  • salt og pepper
  • frisk koriander (kan sløyfes)
  • ca 100 gram tortillachips
  • et par håndfuller revet ost
  • Litt olje, litt smør


  • Tilbehør (valgfritt)
    • salat
    • rømme, salsa og/el guacamole


    Fremgangsmåte:
    1. Hakk løken grovt og skjær gulroten i små terninger. Fres løk og gulrot i litt olje i en stekepanne eller en vid gryte på middels varme i ca 5 min. Legg til side.
    2. Finhakk chili og hvitløk. Stek karbonadedeigen i litt smør og tilsett mesteparten av tacokrydderet, hvitløk og chili slik at det setter god smak på kjøttet. Når kjøttet har stekt et par minutter tilsettes hermetiske tomater, røde bønner og de ferdigstekte grønnsakene. La det koke i 5 min til. Smak til med litt sukker, salt, pepper og eventuelt litt mer tacokrydder, om nødvendig.
    3. Hell kjøttsausen over i en liten ildfast form (ca 22 x 22 cm). Stikk tortillachips rundt kanten og fordel osten over retten. Stek ved ca 225 grader, midt i ovnen, i ca 8-10 minutter til ost og tortillachips begynner å bli gylden. Grovhakk koriander og dryss over.
    Server tacogratengen umiddelbart. Gjerne sammen med en grønn salat, en dæsj rømme, litt salsa og kanskje hjemmelaget guacamole.

    Kos deg!

    Pasta med kongereker

    $
    0
    0

    Her kommer oppskrift på en rask, god og samtidig litt eksklusiv pastarett.

    For hvem kan vel motstå en real porsjon pasta i silkemyk, kremet tomatsaus toppet med litt salt smak av sjø - aka kongereke? Ikke jeg, i hvertfall.


    Fiskebilen kjører innom nabolaget vårt av og til og det hender vi kjøper opp litt fisk. Jeg hadde nesten helt glemt at før jul hamstret vi kongereker på tilbud. Når vi i dag hadde lyst på en skikkelig digg pastamiddag kom vi på disse som lå fryseren. Så fine!


    Vi komponerte en pastarett med kremet fløtesaus, hvitløk og friske tomater som vi spiste sammen med tagliatelle. (Det er den beste pastatypen til kremet pasta med fisk og skalldyr, synes jeg.) Kongerekene delte jeg i biter og blandet inn tilslutt.
    Dette ble en av de bedre pastaretten jeg har smakt. I tillegg tok det bare et kvarter å lage denne middagen. Lite oppvask ble det også.

    Jeg synes det ble ekstra godt å bruke friske tomater, men har du ikke cherrytomater kan du bruke en boks hermetiske tomater. Det blir litt annen smak men blir fortsatt godt altså!
    Kongereke-kjøttet likner nesten på hummer og er noe for seg selv. Til hverdags kan det fint byttes ut med scampi eller reker. Her er det rene, gode smaker så skal frem så vi holdt det enkelt uten å blande inn for mye grønnsaker, buljong el lign. 



    Dette kaller jeg pasta-halleluja!

    Ingredienser:
    (til 2 veldig sultne)
    • 200-300 g kongereker (brukte 6 stk)
    • 1 ss olivenolje
    • 400 g cherrytomater
    • 3 vårløk
    • 1 fedd hvitløk
    • 1/4 ts chiliflakes
    • 0,75 dl fløte
    • 1 stor håndfull basilikumblader
    • salt og pepper etter smak
    • 300 g tagliatelle eller annen pasta
    • Revet parmesan til servering for de som liker det
    Fremgangsmåte:
    1. Sett pasta til koking aller først. Da blir alt klart samtidig.
    2. Finhakk vårløken, og del cherrytomatene i to. Ha olivenolje i en kjele og fres vårløk og tomatene i et par minutter. Finhakk hvitløken og tilsett den. Sett på lokk og skru ned varmen. La det stå og surre i ca 5 min.
    3. Rør i fløten, og la det små koke noen minutter til. Finhakk basilikum og ha i, samt salt, pepper og chiliflakes. (Sistnevnte kan droppes)
    4. Rens kongerekene (på samme måte som vanlige reker). Husk å fjerne tarmen. Det er den svarte "strengen" som ligger langs ryggen. Skjær i 1-2 cm store biter og bland inn i sausen. Rekene skal bare akkurat bli varme (ellers blir de fort seige).
    Bland sammen tagliatelle og saus i kjele eller rett på tallerkenen. Du tenker kanskje at det ser ut som om det er lite saus, men denne retten er mektig og det skal ikke være så altfor mye av den.
    Litt revet parmesan kan være godt til.

    Ostekake med pasjonsfrukt og sjokoladebunn

    $
    0
    0
    Hei alle sammen!

    Bloggen min har tatt seg en tildels uplanlagt pause, men nå er jeg tilbake! 
    Hverdagen har vært travel i det siste. Jeg deler dagene med min supersøte og veldig aktive ett-åring. Vi er mye på farta, dagene fyker av gårde, og framfor alt så rekker jeg sjelden å ta bilde av middagen før noen har forsynt seg. Men jeg savner å skrive og vil inn i matblogguniverset igjen, så nå skal det blogges!

    Må si at jeg er både ydmyk og forundret over at statistikktelleren min viser at jeg har mellom 1000-2000 sidevisninger hver dag, enda jeg ikke har lagt ut en eneste ny oppskrift på 4 måneder. Som midlertidig pensjonert analytiker er det moro å studere tallene. I påsken så jeg for eks at oppskrifter på lammegryte, påskeskinke og fløtegratinerte poteter føk til værs. Og den siste tiden er det visst kaker som gjelder. Kanskje dere planlegger litt for 17.mai?
     
     

    Da passer det kanskje bra at jeg har en ny oppskrift!? I helgen prøvde jeg meg nemlig på denne friske kaken. Min fine pappa trommet sammen venner og familie til 65-års lag. I den forbindelse lagde jeg en syrlig ostekake med pasjonsfrukt kombinert med en saftig, mørk sjokoladebunn. Jeg elsker virkelig pasjonsfrukt og denne kremen synes jeg ble veldig god. Og så er det jo så lekkert med jordbærene rundt kaken da!


    Ser du etter oppskrift på en ekstra frisk, lett og samtidig smakfull kake så anbefaler jeg denne.

    Ingredienser:

    Bunn:
    • 2 egg
    • 2 eggeplommer
    • 75 g sukker
    • 125 g meierismør
    • 125 g sjokolade (gjerne 70% kakakoinnhold)
    • 25 g hvetemel
    Ostekrem:
    • 500 g pasjonsfruktpuré (kjøpes i velassorterte matbutikker)
    • 5 dl kremfløte
    • 6 plater gelatin
    • 250 g philadelfiaost
    • 1,5 dl sukker
    Pynt:
    • 1 kurv jordbær
    • Evt sitronmelisse og sjokolade
     
    Fremgangsmåte:

    Bunn:
    Finn fram en rund kakeform (26-28 cm) ,og legg bakepapir i bunnen.
    Bland sammen egg, eggeplommer og sukker i en bolle, og visp det lett sammen.
    Smelt smøret i en kjele, og ha i sjokoladen når smøret er smeltet. Pass på at varmen er skrudd av når du tilsetter sjokoladen.
    Rør sammen egge- og sjokoladeblandingen til en tykk røre. Vend forsiktig inn melet.
    Hell røren i formen. Stek den midt i ovnen ved 180 grader i 10 min.
    Avkjøl bunnen på en rist, og skjær av den ytterste kanten av kaka. (En tynn ring som er ca 1 cm bred). Denne kan prøvesmakes!



    Legg kakebunnen på et kakefat, og sett formen rundt. Sett halve jordbær rundt kanten, tett i tett.

    Ostekrem:
    Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5-10 minutter. Pisk krem av fløte og sukker. Bland pasjonsfruktpuré og kremost til en glatt røre. Smelt gelatinen i en kjele, men pass på at det ikke koker. Hell 2 dl av pasjons-/osterøren i den smelta gelatinen mens du visper. Så heller du det tilbake til resten av pasjons-/ ostemassen. Hvis du gjør det på denne måten unngår du gelatinklumper. Vend kremen forsiktig i denne med en slikkepott.
     

    Hell ostekremen i kakeformen, og la den stivne i kjøleskap i fire til fem timer.
    Skjær forsiktig langs kanten og ta av formen forsiktig.
    Pynt med jordbær og sjokoladepynt.



    Jeg kjøpte for øvrig frossen pasjonsfruktpure i en stor matbutikk som jeg tinte på forhånd.
    Oppskriften leste jeg på en interiørblogg som jeg er fast leser av: Villa von Krogh. Denne dama har god smak så da er det gøy å teste det hun anbefaler.


    Mine kjøttboller

    $
    0
    0
    I dag kommer en oppskrift på kjøttboller som er en gjenganger hos oss når vi har selskap. 
    Nesten ved hvert eneste lag ender dette opp med å bli vinneren på buffeten.


    Jeg får en gode del e-poster og har desverre ikke klart å svare på alle på den siste tiden, men jeg har registert noen tilbakevendene henvendelser som jeg har tenkt til å ta for meg fortløpende. Det jeg har fått aller mest spørsmål om er gjestemat, eksempler på å sette sammen menyer, tapas, buffeter, koldtbord osv. 

    Jeg tenkte derfor starte opp med å dele denne oppskriften som virkelig er min redning når jeg skal invitere til store lag. Har ikke tall på hvor ofte jeg har laget disse kjøttbollene. Det er en enkel oppskrift med rene smaker. De er litt sånn som "alle" liker.  Gang på gang har jeg fått skryt om hvor gode de er. Og selv tenker jeg i mitt stille sinn, at folk skulle bare visst hvor lette de er å lage.


    Disse kjøttbollene får veldig fin og saftig konsistens, og blir ikke som kompakte ping pong baller. Jeg tror cluet er å bruke loff. Litt som det amerikanske "meatloaf" prinsippet.

    Kjøttbollene har jeg hatt med i alt fra vennefester til familiebursdager (og som regel lager jeg for få). De kan serveres i en tomatsaus, eller i pesto. (Har du italiensk tilbehør så ha i litt tørket oregano og en håndfull revet parmesan ost i farsen). Oftest lager jeg denne helt pleine versjonen. Man kan nesten ha hva som helst ved siden av. Sist hadde vi tabbouleh og yoghurtdressing.  

    Vil du noe som er bankers på buffeten på 17.mai så lag kjøttboller! Disse kan man fint lage i forveien, fryse ned og varme opp.

    Ingredienser:
    (til 6-8 pers som del av et tapasbord)
    • 800 g karbonadedeig
    • 200 g svinekjøttdeig
    • ¼ loff uten skorpe
    • 2 ½ dl H-melk
    • ½ finhakket løk
    • 1 fedd hvitløk, finhakket 
    • en liten håndfull fersk, finhakket persille
    • litt revet muskatnøtt
    • 1 ts salt
    • ½ ts pepper
    • Til steking:

    Fremgangsmåte:
    1. Ha loffskiver (uten skorpe) i en bolle, og hell over melk. La det stå og trekke i ca 10 min. I mens blander du sammen alle de andre ingrediensene i en stor bolle. 
    2. Finn fram bollen med loff og klem ut væsken. Smuldre opp loffskivene over i farsen, og kna alt godt sammen.
    3. Form passe store kjøttboller (litt mindre enn instinktet pleier å være en god pekepinn). Stek de gyllenbrune i en stekepanne i flere omganger. Jeg bruker raps eller solsikkeoje til steking og har en liten klump med smør (el margarin) mot slutten for smak og farge. Ha de tilslutt over i en ildfast form.
    Kjøttboller kan man jo variere med uendelige smaker som ulike urter. Vil du ha de mer spicy kan du ha i en hakket rød chili. Men det er faktisk disse helt enkle som jeg lager oftest fordi passer til små, store, enkle og mer avanserte eller kresne ganer.

    Hjemmelaget aïoli

    $
    0
    0
    Aïoli = piske, piske, piske.


    Når det er sagt, så er det faktisk lekende lett å lage sin egen majones. Jeg synes dessuten at det gir en god og litt småstolt følelse når jeg lager min egen variant. Det er særlig når vi skal ha aïoli (hvitløksmajones) at jeg styrer unna kjøpevariantene. Jeg har tilgode å finne en som jeg synes smaker skikkelig bra så langt.



    Vi koser oss ofte med skalldyr på fredagskveldene, og da synes jeg hjemmelaget aïoli løfter måltidet et par hakk! I min majonesversjon bruker jeg litt fransk sennep,  dessuten synes jeg det smaker godt å ha i finhakket basilikum. Derimot hvis vi skal ha den til reker og fisk har jeg i litt ekstra sitron og bytter ut basilikum med finhakket dill.


    I dag var det en ganske ordinær kylling middag som fikk seg ett stort løft med hjemmelaget aïoli.




    Aïoli lagger du på knappe 10 minutter. Det viktigste er at alle ingrediensene må ha omtrent samme temperatur,  så de må du altså passe på og sette fram litt i forkant. Utover det kreves kun rå muskelkraft til piskingen, med mindre du bruker en stavmikser. Jeg lærte på hotellfagskolen å gjøre dette for hånd og holder meg til det...og da slipper jeg også å vaske opp så mye!



    Ingredienser:
    til en stor porsjon
    (som tilbehør til mat til 4 pers)
    • 2 eggeplommer
    • 1 1/2 ts Dijon sennep
    • 2 dl nøytral olje
    • 1-2 fedd hvitløk (etter smak)
    • salt og hvit pepper
    • ca 1 ss finhakket basilikum
    • litt nypresset sitronsaft


    Fremgangsmåte:
    1. Bland sammen eggeplommene og sennep i en bolle. Hakk og knus hvitløksfeddene, strø over litt salt og mos det inn i hvitløken. Ha over i bollen, og pisk godt med en håndvisp.
    2. Drypp først kun noen få dråper olje i eggeblanding, og visp inn. Ha deretter i oljen i en sakte, tynn stråle. Stopp gjerne noen ganger underveis og bare pisk i herdig så du sørger for at den ikke skiller seg. Du skal få en tykk, kremete majones.
    3. Ha i salt, pepper og basilikum, og smak til med sitronsaft. 
    Denne kan oppbevares i kjøleskap i ca 2 dager.

    Spekemat med den beste potetsalaten

    $
    0
    0


    I går hadde vi nydelig sommermiddag. Spekemat er så lettvint å lage, og jeg blir alltid overrasket over hvor utrolig godt og smakfullt det er. Jeg liker kombinasjonen av salt spekeskinke, kremet potetsalat, myk eggerøre samt melon og jordbær. Flatbrød smaker bra til. Har du en iskald øl også så nærmer dette seg noe av det beste jeg får på akkurat denne tiden av året.
    Vi har dessuten gått til innkjøp av en hel serranoskinke som henger i kjelleren. Den brukes i alle slags middager om dagen og skal sikre oss snacks og kjapp mat på latere dager i sommer. (Samboeren min pigger hyppig ned i kjelleren om dagen for å si det sånn...)


    Ikke så revolusjonerende oppskrift, dette her, men hvem vet, kanskje dette tradisjonelle måltidet har gått litt i glemmeboka hos noen. Og det viktigste for meg er at jeg får denne potetsalaten til. Den er skikkelig god, og selv om det er en kremet variant så blir den frisk på grunn av syrlige, grønne epler. Mange har spurt meg om oppskriften på den i det siste og sverget at de aldri skal kjøpe ferdig potetsalat mer. Henger du deg på?
    Hviss du virkelig har dårlig tid og vil ha det superenkelt, kan du eventuelt bare koke noen nypoteter og ha rømme til i stedet.


    Ingredienser til 2 pers:
    • 8-12 skiver spekeskinke (den du liker)
    • 6 egg + gressløk, salt og pepper  - til å lage eggerøre
    • 1/2 melon
    • 10-15 jordbær
    • Flatbrød
    • Potetsalat
    1. Lag potetsalaten først.
    2. Legg skinkeskiver på fat. Skjær melonen i båter og rens jordbærene.
    3. Lag eggerøre med litt gressløk, salt og pepper. For å få et bra resultat er det viktig å piske eggene luftige, bruke litt tid og ha stekepannen på lav varme.
    4. Server med flatbrød med smør.

    Vips så er det klart.
    Dette er fin sommermat som også er lett å lage til mange. Det meste kan forberedes i forveien, og det er jo praktisk når man skal ha gjester!

    Godt grilltilbehør: ovnsbakte grønnsaker og poteter i form

    $
    0
    0

    Livet viser seg fra sin absolutt beste side akkurat nå. Nydelig sommervær, fornøyde barn og et hav av god tid.  De neste 3 måneder skal min kjære ha fri og dagene våre fyller vi med etterlengtede husprosjekter og lek og moro med barna på ettermiddagene.  Med kriblende forventninger om enda mer sommer, besøk av gode venner og ferieturer. Bedre blir det rett og slett ikke.


    De siste dagene har vi fylt opp plaskebassenget på verandaen for våre to søte små på 1 og 3 år. De hviner av fryd hver eneste gang de får leke uhemmet med vann og søle akkurat så mye de vil. Da frister det ikke å bruke så mye tid inne på kjøkkenet, så i disse dager prioriterer jeg middager som går raskt å lage. Det blir mye grilling.


    I dag grillet vi kyllingfileter i BBQ marinade som vi hadde ovnsbakte poteter og grønnsaker til. Det er et tilbehør jeg lager veldig ofte. Grønnsakene og potetene er det bare å skjære opp og slenge i en form, og så lager de seg helt selv i ovnen. Enkelt og greit, og dessuten veldig smakfullt. Jeg har alltid i cherrytomater som blir søte og ekstra gode på smak når de får lang tid i ovnen.

    Dette er en glimrende måte å få ryddet opp i grønnsakskuffen på.  Jeg bruker små poteter som jeg deler i to for da blir alt ferdig samtidig. (Er potetbitene store må de få steke litt alene først).  Min grønnsaksblanding ser ofte ut som denne jeg lagde i dag:



    Ingredienser:
    (Tilbehør til 3 pers)
    • 10 små poteter (f. eks. Amandine)
    • 8-10 cherrytomater
    • 1/2 gul paprika gul
    • 1/2 rød paprika (gjerne den søte)
    • 1/2 squash
    • 1 rødløk
    • 3-4 hvitløksfedd etter smak
    • Maldonsalt
    • Nykvernet pepper
    • 1 ts tørket timian
    • 1-2 ss olivenolje

    Fremgangsmåte:
    1. Vask potetene og del dem i 2 (eller 4 hvis de er store). Del alle grønnsakene i ganske store biter: paprika i store firkanter, cherrytomater i to, løk i tykke skiver og squash i halvmåner. Ha alt over i et stort ildfast fat. Hell over olivenolje, timian og maldonsalt og bland det godt inn.
    2. Stekes ved 220 grader i ca 30 minutter midt i ovnen. Krydre med nykvernet sort pepper før servering.
    Dette kan du serverer til det meste; kylling, svin, kalkun, lam, biff etc. Vil du ha en saus eller dip til synes jeg det er godt med denne yoghurtdressingen til eller noen ganger en god pesto.

    Barbequemarinade

    $
    0
    0



    Grillen vår får kjørt seg skikkelig om dagen. Vi har grillmat til middag hver eneste dag så lenge det ikke regner. I dette landet er det jo bare å hive seg ut å dekke på terrassebordet når sola dukker opp...

     
    På grillen går det mest i fisk, kylling, svin og kalkunfileter. Kylling er en klar favoritt. Vi er så glad i det at ofte må jeg tenke meg om en del ganger når jeg planlegger ukemenyen for å ikke å ende opp med å ha det til middag annenhver dag.  Det som er så greit er at kylling kan tilberedes på så vanvittig mange ulike måter; wok, salat, gryteretter, vel egentlig det meste.
    Når vi griller kyllingfilet så bruker vi også mange forskjellige marinader. Kyllingkjøtt er nøytralt og har veldig godt av å få ligge i en god marinade og tiltrekke seg litt ekstra smak noen timer før den stekes.  En gjenganger hos oss er denne tasty barbequemarinaden som passer til alt. Jeg fikk spørsmål om den etter forrige innlegg, så her kommer oppskriften jeg bruker.

    Ingredienser:

    Til 1- 1 ½ kg kjøtt
    • 1 dl chilisauce (hot) el ketchup
    • 2 ss vann
    • 3 ss eplesidereddik
    • 3 ss brunt sukker
    • 2 strøkne ss Worcestershire saus
    • 1 fedd hvitløk - finhakket
    • ½ ts malt sort pepper
    • ¼ ts cayenne pepper
    • 1 ss nøytral olje

    Fremgangsmåte:
    1. Bland sammen alle ingrediensene. Hell marinaden over i en brødpose, legg i ønsket kjøtt og gni marinaden litt inn. Mariner helst i 1-2 timer, men gjerne over natten.
    Marinaden passer godt til det meste. Jeg har med hell brukt den på svin, storfe, kylling og fisk.

    Arme Riddere

    $
    0
    0
    I dag ble det arme riddere til kvelds eller French Toast som jeg kaller det fra min tid i  utlendighet. (I Skottland kalles det faktisk Gansta Bread! )


    Mine to små har nylig begynt i en ny barnehage og er ekstra slitne om kveldene etter masse inntrykk og utelek nesten hele dagen. I ettermiddag var de ganske trøtte, men også så søte og blide. Med plaskende regnvær og temperaturmåler som viser kun 10 grader ute (grøss...) så syntes jeg de fortjente en skikkelig digg kvelds. Jeg serverte de arme ridderne med følge av nyrørt jordbærsyltetøy. Små barnehender kastet seg over tallerkenene som tilslutt ble slikket som seg hør og bør.

    Dette er kjempe godt og utrolig lett å lage. Mange bruker sikkert loff, men jeg synes det er vel så godt med mellomgrovt brød. Ikke minst en glimrende måte å få kvittet seg med  tørre brødrester på. Perfekt sommerferiemat!

    Ingredienser:
    (til ca 5 skiver)
    • 2 egg
    • 2 dl melk
    • 1,5 ss sukker
    • 1/4 ts kardemomme
    • 1 ts kanel
    • Ørlite salt

    • smør og olje til steking
    • 5 brødskiver

    Fremgangsmåte:
    1. Ha alt i en dyp tallerken og pisk det lett sammen. Legg i brødskivene én etter én og la de bli godt gjennomtrukket av væsken.
    2. Smelt sammen smør og olje  i en stekepanne.  Stek skivene på begge sider til de er gylne og litt sprø. 
    Serveres varme med syltetøy. Jeg vet at noen liker å ha en klatt rømme på toppen også.  

    Tortellinisalat med tomatvinaigrette

    $
    0
    0
    Nå på sommeren trommer jeg sammen kjappe middager, som tar maks 15-20 min å lage. Men selv om vi bruker mindre tid på kjøkkenet så slo det meg at vi har spist utrolig mye godt i det siste. Så aller mest for egoistisk egen del så må jeg få skrevet ned et par av de nye middagsrettene vi har prøvd som har vært ekstra gode. Med andre ord passe på at de ikke går i glemmeboka. Bloggen er jo oppskriftsboka mi, og jeg bruker den hyppig i hverdagen. Sjekker for eksempel alltid hva jeg lagde de foregående somrene i arkivet. Veldig praktisk!


    Så fremt det er oppholdsvær så griller vi. Som tilbehør pleier vi å ha salater, grillede grønnsaker og ikke minst vår überdigge vannmelon og fetaostsalat (oppskrift her).

    I dag fikk jeg lyst på noe annerledes og tenkte at det kunne vært godt med pasta. Komposisjonen ble en lunken pastasalat med tortelloni (som er en større variant av den vanlige tortellinien) som hadde et enkelt fyll av soltørket tomat. I salaten hadde jeg erter, cherrytomater, paprika, pinjekjerner og rause skiver parmesanost. Også kjørte jeg sammen en kjapp vinaigrette i blenderen som var basert på ovnsbakte tomater. Dette spiste vi til grillede marinerte nakkekoteletter. Helt konge i følge min samboer.



    Selv tenker jeg at tortellinisalaten må jeg også lage igjen som lunsj. Da slenger jeg nok i litt chorizopølse, el skinke. Det må jo bare bli perfekt!

    Ingredienser:
    Som tilbehør til 2 voksne og 2 små:
    • 1 pk tortelloni 250g (kan også bruke tortellini el ravioli)
    • 8-10 cherrytomater
    • 1/3 av en søt paprika
    • Litt rødløk (ca 1/8 del)
    • 1-2 ss grønne erter
    • 1,5 ss pinjekjerner
    • 8-10 små skiver parmesanost, skåret tynt
    Tomatvinaigrette:
    • 2 tomater
    • 1 ts honning
    • 1 ss rødvin el hvitvinseddik
    • 1 ss balsamico eddik
    • 1 strøken ts Dijon sennep
    • 1 liten håndfull friske urter (f eks basilikum el persille)
    • Salt og pepper
    • Ca 0,3 dl olivenolje

    Fremgangsmåte:
    1. Kok tortelloni i lettsaltet vann og la den renne av.
    2. Legg tomatene til vinaigretten i noe ildfast og sett inn i ovnen på grillfunksjon og 250 grader. Grill i 5-10 min. Ta tomatene ut når skinnet begynner å bli svart.
    3. Rist pinjekjernene litt i en stekepanne eller i ovnen.
    4. Del cherrytomatene i to og skjær paprika og rødløk i tynne, små strimler. Ha det i en bolle sammen med ertene. (Bruker du frosne erter kan du ha de i pastavannet mot slutten av koketiden). Bland inn pasten.
    5. Så lager du vinaigrette: Ha de grillede tomatene rett over i en blender. Tilsett alle ingredienser unntatt oljen og fres det sammen. Ha i oljen litt etter litt. Hell tilslutt vinaigretten over i pastabollen og bland alt forsiktig sammen.
    6. Dryss parmesanostskiver og pinjekjernene over salaten tilslutt.
    Får du vinaigrette til overs så er det bare å sette den i kjøleskapet og bruke ved en senere anledning.

    Verandalunsj: Salat med tomater, avokado og mozzarella

    $
    0
    0



    Jeg  er bare raskt innom her for å dele oppskriften på dagens nydelige lunsj. Det er knallvarmt på verandaen vår om dagen og da passer det perfekt med en lett salat til lunsj. I dag lagde jeg en Caprese full av digge smaker. Tar kanskje 5 min mer enn å smøre seg en brødskive men sååå mye bedre, spør du meg da.


    I tillegg til tomat og fersk mozzarellaost så hadde jeg i en avokado og bittelitt rødløk. Er du av typen som vil helst ha litt kjøtt så passer det utmerket med noen skiver god spekeskinke til. Aller helst parmaskinke.

    Dressingen er enkel, bare litt god olivenolje og balsamico eddik. I dag brukte jeg en  balsamicokrem (som erstatning for eddiken). Vi hadde ciabattarundtsykker til som vi scoopet opp den gode dressingen med. 
    Nå tilbake til sola og verandaen min. Ha det!


    Ingredienser:
    (lett lunsj til 2) 
    • 1 avokado
    • 3 plommetomater eller 10-15 store cherrytomater
    • 1 fersk mozzarellaost
    • Bittelitt rødløk (under 1/8 del av en løk)
    • 2 ts olivenolje (extra Virgin)
    • 1-2 ss balsamicoeddik (eller balsamicokrem som på bildet)
    • Noen dråper sitronsaft
    • 1 liten håndfull basilikumblader
    • Salt og pepper

    Fremgangsmåte:
    1. Finn fram et fat eller en salatbolle. Skjær tomatene i skiver og dryss salt over. La det stå litt så saften renner ut (og den kan du helle av).
    2. Riv mozzarellaosten grovt og ha over i fat/bollen. 
    3. Skjær rødløken i tynne små ringer. Drypp litt sitron over løken og vend inn salt. (Det tar vekk den skarpeste løksmaken).
    4. Skrell avokadoen og skjær den i halvmåner.  Legg i avokado og rødløken. Riv basilikumbladene grovt og dryss de over. Krydre med pepper og eventuelt litt maldonsalt.
    5. Drypp over olivenolje og balsamico før servering.
    6.  
    Spis med en gang!


      Pannekaker / Crêpes med rørte bær

      $
      0
      0
      Hemmelige skatter fra hagen:

      Disse blåbærene og bringebærene har vi akkurat plukket ute i øspøsende regnvær.
      Vi er hjemme igjen etter flere uker på ferie, og jammen er det en fin følelse og oppdage så mange skjulte bær rett utenfor døra. 
      Tomta vår grenser opp mot et skogholt. Der hadde det vært bærplukkere før oss, men da vi lette videre fant vi masse blåbær og bringebær i enden av hagen akkurat på tomtegrensa. I fjor fant vi veldig lite, men i dag fylte vi et par bøtter med egne blåbær og villbringebær. Jeg er verdens rikeste!

      Verdens beste syltetøy?

      Min ene lille hjelper plukket nesten et spann med blåbær selv. Hos den andre ble det et par kopper med svinn. Men når man er 1 1/2 år er det vel litt mye å forlange at man skal forstå at så gode bær ikke skal puttes i munnen med det samme. Særlig når man ser disse vakre villbringebærene, de ser jo nesten ut som små juveler...


      Vi rørte bærene sammen med bittelitt sukker. (Blåbærene trengte litt mer enn bringebærene). Og så ble det pannekaker til lunsj.
      Barnehagehverdagen starter opp i morgen, så da passet det med en liten lunsjavslutning på denne rekordlange ferien vi har hatt i sommer.


      Her er pannekakeoppskriften jeg bruker. Kjekt å få den inn i bloggarkivet.
      Jeg er ikke så glad  i tjukke pannekaker. Vi lager en mellomting av tradisspannekaker og crêpes, særlig når de skal spises med syltetøy.


      Ingredienser:
      til ca 10 pannekaker
      (relativt tynne)
      • 4 egg 
      • 2,5 dl  hvetemel 
      • 1/4 ts salt 
      • 4 dl melk 
      • 1 ss smør
      • Olje til steking

      Fremgangsmåte:
      1. Bland mel med salt i en bolle. Tilsett litt av melken og visp det sammen til klumpene er borte. Tilsett resten av melken. Tilslutt vispes eggene inn.
      2. La røren svelle i minst 20 min .
      3. Smelt 1 ss smør i en stekepanne, helle det over i røren og rør inn. 
      4. Ha litt nøytral olje i stekepannen (og evt bittelitt smør) g sett på høy varme. Hell i litt mindre enn en full øse per pannekake. Stek på begge sider.
      På hotellfagskolen hadde jeg ofte pannekakesteking-duty på søndagene til felles brunsj. Da stekte vi et lass med crêpes. Jeg lærte et bra triks av en av kokkene. Ha litt olje på et tørkepapir og dra det over pannen kjapt mellom hver pannekake.
      Jeg bruker ganske høy varme og steker pannekakene fort. Enten kan de serveres med en gang, men skal man lage til mange er det lurt å legge de en ildfastform som får stå i ovnen (på 100 grader), så holder alle seg varme. 




      Velbekomme!

      Potetsalat med urter og vårløk til grillet fisk

      $
      0
      0

      For en fabelaktig sommer dette har vært! Og jammen fortsetter det fine været. Hver eneste dag dukker sola opp, og det blir godt og varmt utpå dagen. Så varmt at barna fortsetter å leke med vann og hoppe i plaskebassenget etter barnehagen. Nesten ikke til å tro etter denne utrolig fine, solrike sommeren vi har hatt.


      Grillingen holder stand hjemme hos oss. Men det er greit å prøve litt nytt tilbehør. Denne potetsalaten lagde jeg sist vi grillet fisk. (Inspirert av en av matbloggene jeg ofte er innom: Lars spiser, drikker og synser) .
      Den smakte kjempe godt til et stykke makrell. Det griller vi rett som det er, for makrell  viser seg faktisk å være minstemann (på 1 år) sin livrett. Og vi andre liker det også godt!


      Potetsalaten lages i en fei. Greit med en enkel, lettlagd middag som er ferdig på 20 min. Skikkelig sommermat dette her!

      Ingredienser (til 2 pers):
      • 600 g gode poteter, kokt i terninger
      • 2 vårløk
      • 1 liten håndfull hakket dill (eller persille)
      • 1 ss Dijonsennep
      • 1/2 ss flytende honning
      • 1 ss sitronsaft
      • 1,5 ss olivenolje
      • Salt og nykvernet pepper

      Fremgangsmåte:
      1. Del poteten i store terninger (ca 2x2cm). Kok potetene møre i saltet vann. La de få avkjøle seg litt. 
      2. Pisk sammen sennep, honning og presset sitron. Hell i oljen i en tynn stråle mens du pisker til dressingen får fin konsistens. Smak til med salt og pepper.  Bland potetene med dressingen.
      3. Hakk vårløk grovt og finhakk urtene, og bland så dette inn i salaten. 

      Quesadilla

      $
      0
      0

      Da jeg satte dette på bordet en kveld fikk jeg høre følgende:
       - Helt vanviiiiittig godt!
       - Har vi spist opp alle allerede?
      Og deretter: kan ikke gå å pusse tennene for da mister jeg den gode smaken.


      Smeltet ost i sin enkelheter er noe av det beste som finnes. Toast er undervurdert! Og quesadillas er nok en av de aller beste godbitene jeg vet om. Det passer ypperlig som en liten snacks litt utpå kvelden en dag man synes at man fortjener det. Gjerne med en dip til. Har man rester fra et tacomåltid er det nesten obligatorisk å smelle sammen hjemme hos oss.


      De siste ukene har det gått mye i oppussing. Malekost og rulle har vært i sving 5-6 timer om dagen! Etter at barna er i seng legger vi strøk to, så når vi endelig dumper ned i sofaen er det egentlig litt for seint å spise, men sulten melder seg typisk nok.  Da er det lite energi til å lage superavansert kveldsmat. Men quesadilla er helt perfekt. Det går superfort å steke opp og smaker kjempe godt for seg selv. Det skader selvsagt ikke å ha litt hjemmelaget guacamole til da.

       
       
      Quesadilla kan lages på veldig mange måter, men her er min favoritt:

      Ingredienser
      Som snacks til 2 pers:
      • 6 tortillalefser
      • 1 gul paprika
      • 1 rød paprika 
      • 6-8 skiver påleggsskinke
      • ca 3-4 ss matfløte
      • litt olivenolje
      • 125-150 g cheddarost
      • 2 små vårløk

        Fremgangsmåte:
        1. Skjær paprika i tynne strimler, og stek den lett i en stekepanne i litt olivenolje. Tilsett biter av skinke, la det steke med kun et lite minutt, og ha i fløte. La det få putre i 4-5 min til fløten har kokt helt inn. Sett til side.
        2. Riv osten og finhakk vårløken.
        3. Varm opp en tørr stekepanne. Legg en tortilla i pannen og ha over 1/3 av paprika- og skinkeblandingen. Dryss over litt vårløk og godt med ost. Legg fort en tortilla oppå, og klem litt sammen.
        4. Stek på relativ høy varme i 3 minutter på hver side. (Gjenta samme prosess for de to andre)
        5. Del hver quesadilla i 6 snipper og spis!
        Serveres helst med hjemmelaget guacamole. Salsa og/eller rømme er også godt til.

        Fyllet kan varieres i det uendelige. Hvis jeg har kyllingrester bruker jeg det i stedet for skinke. Kjøttdeig funker også. Og noen ganger har jeg i chili, jalapenos eller litt hakket koriander. Mmm.... 

        Eplekake med vaniljekrem

        $
        0
        0
        I dag har bloggen min passert helt utrolige 1 million visninger!
        Vanvittig gøy at så mange følger meg om dagen. Dette må feires med en kake!


        Tre-åringen og jeg har nemlig høstet epler og bakt eplekake! Stor stas kan dere tro.
        Vi fikk ingen epler i fjor, men i år har det dukket opp masse syrlige epler på treet vårt. Så det var aller første gang vi kunne bake med epler fra egen hage.

        Det er derimot ikke første gang jeg baker eplekake da. Jeg har prøvd ut et par tre oppskrifter opp gjennom årene og landet på denne her som har blitt min favoritt. Den gir en saftig og god kake med passe mye deig i forhold til epler, synes jeg. Her spares det ikke på noe. Det skal nemlig være vaniljekrem inni!



        Mmm, nå skal det bli eplemos, eplesaft, epledesserter og eplepaier framover. Det blir muligens kamp om eplene for samboeren har startet et stort eplecider prosjekt. Mer om det annen gang.



        Her kommer oppskrift på den gode kaken som helst spises med vaniljeis til.

        Ingredienser:
        • 100 g + 40 g smør (totalt 140g)
        • 4 egg
        • 3 dl sukker
        • 6 dl mel
        • 3 strøkne ts bakepulver
        • 2 dl matfløte
        • 5 store grønne epler (helst syrlige)
        • 1 dl sukker
        • 1 1/2 ss kanel
        • 4 dl vaniljekrem (ferdigkjøpt)

        Fremgangsmåte:
        1. Smelt 100 g smør og avkjøl det noe.
        2. Visp sukker og egg til eggedosis. Bland sammen siktet mel og bakepulver. Rør inn smeltet smør og matfløte.
        3. Hell røren over i en liten langpanne (eller en kakeform på ca 27 cm) kledd med bakepapir. Fordel vaniljekremen forsiktig over røren med en slikkepott.
        4. Skrell eplene og skjær dem i båter. Bland eplebåter med sukker og kanel.
        5. Legg eplene tett i tett på vaniljekremen. Bruk en ostehøvel og skjær kaldt smør i tynne skiver som legges på toppen. Stek kaken ved 175 grader i 45-50 minutter.
        6.  
        Denne kaken er hentet fra en av Lise Finckenhagens kokebøker, hvor jeg har endret bittelitt på oppskriften.

        Crostini med fiken og parmaskinke

        $
        0
        0

        Jeg har funnet den perfekte forretten!


        Rett som det er får jeg spørsmål om forslag til forretter, desserter, tapas og annet. Både fra venner og familie og en del her på bloggen. Fortsett med det, dere, jeg synes det er kjempe gøy å sette sammen menyer!
        Her kommer jeg med forslag på en liten appetittvekker som passer bra før en god, varm høstmiddag.
         


        Disse crostiniene er både lette å lage og skikkelig smakfulle. Søte, moste fiken sammen med salt skinke går som hånd i hanske, og så topper jeg det med en liten dæsj balsamicosirup. Passer veldig bra som en lett forrett, men jeg har også servert de som fingermat (og som helt fabelaktig kveldsmat). 
         
        Inviterer man til stort selskaper så vil mange at forretten skal være enkel å lage, men samtidig skal det være en liten smaksbombe. Kanskje vil man at den skal være noe utenom det vanlige, i hvert fall litt annerledes en det man pleier å spise. 
        Dette går i alle fall rekordkjapt å fikse. Og likevel er det et gastronomisk highlight i min bok!
        Her merker jeg hvor godt jeg liker å kombinere salt med søtt...
          
          

        Ingredienser:
        Til  6 pers
        (beregner 2 skiver per pers)
        • 1 bagett (helst 1 dag gammel)
        • 6 skiver Parma skinke
        • 12 modne fiken
        • Balsamicosirup
        • Olivenolje
        • Nykvernet pepper

        Fremgangsmåte:
        1. Skjær bagetten opp i skiver på skrå. Drypp litt olivenolje over skivene. Legg de over på en stekeplate med bakepapir, og grill de fort i ovnen til de er sprø. Det tar 4-5 min på ca 200 grader. Snu skivene etter halv tid.
        2. Skarp ut innholdet av fiken og mos sammen. Legg ca 1 spiseskje fikenmos på hver skive.
        3. Legg en halv skinke med parmaskinke på toppen. Krydre med litt pepper. Drypp tilslutt noen dråper balsamicosirup på toppen.
        Serveres umiddelbart.
        Viewing all 129 articles
        Browse latest View live