Quantcast
Channel: Monicas Matverden
Viewing all 129 articles
Browse latest View live

Spicy wraps med grillet kofta av lam, pistasjnøtter og yoghurt

$
0
0
Mens jeg har vært på en kjempefin tur med ny jobb til Skottland har tydeligvis bloggen levd sitt eget liv. Isburgeren vår havnet på forsiden av sol.no og en del andre nettsteder og lesertallene har tatt skikkelig av. Stor stas!
I dag tenkte jeg vise dere en sommerfavoritt, nemlig wraps med lammekjøttdeig med mye smak av Midt-Østen. Dette er noe av de første vi lager så fort grillen tas fram på våren. Det er en enkel middag med både friske og krydrede smaker som vi har fått helt dilla på.

Måltidet er inspirert av en rett jeg så Jamie Oliver lagde på tv. Han brukte lammefilet for å lage kofta av lam, men jeg gjør det litt enklere ved å bruker kjøttdeig. Jeg bor ikke så altfor langt fra svenskegrensen, så vi handler der av og til og da tar jeg alltid med noen pakker lammekjøttdeig.
Kofta er Midtøstens svar på ovale kjøttkaker. Siden disse legges i wraps lager jeg de litt ekstra avlange sånn at mengden passer perfekt for å fylle en tortilla.
Her tok jeg to kofta på hvert spidd
Lammekjøttdeigen blander jeg med sitronskall, pistasjnøtter og godt med krydder. Som tilbehør har vi grønn salat med frisk smak av mynte samt marinert rødløk. Enkle, rene smaker med andre ord. Vi topper det hele med kald, kald yoghurt naturell som mildner krydrene.

Tilbehør



Jeg deler opp kjøttet noe før tortillalefsen pakkes sammen.



Dette er en skikkelig tasty middag. Alle vi har laget dette til har uten unntak jublet når de har fått servert dette hos oss.  Og jeg må si at jeg blir sulten selv når jeg sitter og legger ut disse bildene gitt...




Her er oppskriften. Give it a go!


Ingredienser:
(Rekker til 3 voksne, eller 2 voksne + 2 små barn)
 
Lammekofta
  • 400 g lammekjøttdeig
  • 2 håndfull frisk timian
  • 1/2 ss tørket chili (piri piri), kan tilpassess
  • 2 ts spisskumin
  • Skallet av en liten sitron
  • Salt og nykvernet pepper 
  • 1 håndfull pistasjnøtter 
Tilbehør:
  • 6-8 tortillalefser
  • Salat (jeg brukte hjertesalat)
  • 1 håndfull friske mynteblader
  • 1 rødløk 
  • Saften av 1 liten sitron
  • ca 1,5 dl yoghurt naturell
  • 1 håndfull bladpersille
  • olivenolje, salt og pepper


Fremgangsmåte:

  1. Ha lammekjøttdeigen over i en stor bolle. Finhakk timianblader og bland inn. Tilsett også spisskumin, chilipulver, salt og pepper. Riv sitronskall med en zester. og grovhakk pistasjnøttene. Bland begge deler inn tilslutt. Form kjøttdeigen til 6 avlange kofta som på bildene. Tre de på spyd og press dem inntil så de sitter godt. (Trespyd må legges i vann før bruk).
  2. Vask salat, riv den grovt og ha i en bolle. Bland inn grovhakket mynte, salt, pepper, noen dråper sitronsaft og bittelitt olivenolje. I en annen bolle har du i tynne skiver med rødløk, finhakket flatepersille, saft av resten av sitronen og godt med salt. La løkblandingen få stå å marinere i minst 5 min.
  3. Grill kjøttet i 5-7 min på høy varme på grillen.
  4. Varm tortillalefsene. Jeg pakker de i folie og varmer i ovn i rundt 5 min.
  5. Når alt er klart legger du en kofta i hver lefsa og fyller den med salat, løk og yoghurt naturell.

Sommerlig skuffkake i langpanne med bær

$
0
0
Det er vel ikke bare hjemme hos oss det går i sommeravslutninger og nedtelling mot ferie, tenker jeg?
Her kommer tips til en god langpannekake som er perfekt å ta med på skoleavslutninger, loppemarked, foreldremøte....hva enn det måtte være!
 
Denne uka har barna hatt hver sin avslutning i barnehagen og på den ene skulle jeg ha med kake. Jeg valgte å lage en tradisjonell skuffkake, men som jeg fylte med blåbær og bringebær og ringlet over litt melisglasur til slutt. Det ble veldig godt!

Dette er en saftig langpannekake som er lett å ta med seg. Dessuten er den praktisk å dele opp i stykker og kan spise med hendene uten for mye kliss og søl, selv for 4-åringer (i hvert fall i forhold til kremkaker og ostekaker).


Jeg pleier egentlig lage min sjokoladelangpannekake som virkelig redder alle anledninger, men på de siste avslutningene for barna har jeg erfart at kakebordet alltid er stappfullt av sjokoladekaker, så i år tenkte jeg skulle ta litt ansvar og bidra til variasjon! 
I tillegg røres denne kaken sammen på under et kvarter, noe som ikke er dumt i disse travle junidagene før ferien. Ikke minst smaker det frisk og godt med en kake fylt med sesongens bær!

 
Denne oppskriften er beregnet på en halv langpanne. Vil du lage en hel er det bare å doble. Da kan den kan trenge 4-5 min lenger i ovnen, men ikke mer enn det. Kaken skal være saftig!
 
Ingredienser:
  • 3 egg
  • 2,5 dl sukker
  • 4,5 dl hvetemel
  • 3 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 dl kremfløte 
  • 75g smør
  • ca 200g bær (bringebær og blåbær)
  • Litt melis  (valgfritt)
Fremgangsmåte:
Smelt smøret og sett det til avkjøling.
Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis.
Bland sammen de tørre ingrediensene og tilsett de i røra vekselsvis med smeltet smør og kremfløte. Kle en liten langpanne med bakepapir og ha røren i den.

Dryss blåbær og bringebærene over. Bruk en gaffel til å vende litt inn så de blir delvis dekket med røre.

Stek på 190 grader i ca 20 min.
Bland sammen melis med litt vann til du får en fin konsistens på glasuren. Når kaken er avkjølt kan du ringle den over med en skje som du holder litt høyt over kaken, og lag gjerne et sprøtt mønster.


Denne kaken har jeg bakt mange ganger. Jeg fant oppskriften initielt på bloggen Tessas Design.
 

5 gode tilbehør til grillmat

$
0
0
Nå har vi hatt mange, mange uker med sol og smak av sommer. Og fortsatt ligger hele sommerferien foran oss og venter! Nesten litt utrolig. Så mye å glede seg til for små og store.


Vi skal ha laaaang ferie år og har begynt å telle ned til vi "flytter" ned på hytta i Stavern. Jeg gleder meg til å våkne til vakker havutsikt, litt enklere liv og bare en kort rusletur ned til stranden.
Senere på sommeren blir det en ferietur til Sør-Kroatia og tilslutt topper det seg med bryllupet vårt! Lite å klage på med andre ord. 


I dette varme juni været griller vi mye og jeg tester ut litt nytt. Det gjør kanskje du og?  Men vi har mange gjengangere også, og i dag byr jeg på fem grilltilbehør som lages jevnt og trutt på sommeren hos oss. Check`em out...




1. Vannmelonsalat med feta
Min favoritt. Frisk  og god, søt og syrlig. Høyt elsket av barna mine også!



2. Tortellinisalat
Serveres med tomatvinaigrette




3. Ovnsbakte grønnsaker og poteter
En latmannsform, perfekt på sommeren. Alt i går i en form, og vips har man både poteter og grønnsaker klart samtidig.



4. Tabbouleh med Yoghurtdressing
Med smak av Midt-Østen. Veldig, veldig godt rett og slett.



5. Potetsalat med grønne epler
Passer glimrende til grillmat, men også perfekt til spekematen. Bare pass på at du ikke forspiser deg...


 
Håper du finner noe som frister!

Lammecarré med rødvinssaus

$
0
0
Dette mine venner er noe av det beste jeg vet!

Lammecarré, rødvinssaus, grønnsakstuing og gode poteter.  Her kommer et gourmetmåltid som jeg ikke klarer å glemme. 


Rosastekt lammecarré er festmat for meg, men samtidig er det faktisk utrolig lett å lage! Med smaker av hvitløk og rosmarin servert med rødvinssaus er dette en nydelig middag som er perfekt til en spesiell anledning eller bare en kveld man vil lage noe ekstra godt.

Bildene er tatt fra sist vi lagde dette i anledning en hyggelig vennemiddag. Som tilbehør hadde vi også fransk rataouille og Pommes Anna. Her var det kun en ting å si: Nam!  (nam, nam, nam, nam, nam).

Ratatouille

Jeg skal være den første til å innrømme at rødvinssaus kan være vanskelig. Det er lett å gi seg før den har fått kokt nok og oppnådd den seige, konsentrerte konsistensen den skal ha. Eller tvert om -  la den stå for lenge, fordi man blir lei av å passe på, lar den stå uten oppsyn og plutselig er det meste er kokt bort.

MEN nå har jeg funnet meg en slags jukseoppskrift som gir fantastisk resultat. Det vil si konsentrert, smak av Michelinstjernetypen der gjestene slikker tallerkenene (det vil si hvis du omgås den typen frigjorte, herlige vesener som vi heldigvis har flust av i familien og blant venner).
Pommes Anna

Ikke tro at dette er så vanskelig å lage. Jeg påstår at de aller fleste som har brukt en sleiv før kan klare denne middagen med glans.
Og dette er mat som er skikkelig kult å servere!




Ingredienser:
(denne oppskriften er tilpasset 2 pers)
  • ca 500 g lammecarré
  • salt, pepper, rosmarin, hvitløk
  • smør og olje til steking

Saus
  • 1/4 rødløk, finhakket
  • 1 ss smør
  • 0,5 ss tomatpuré
  • 1 kvast frisk timian, eller 1 ts tørket
  • 1 dl rødvin
  • 1 dl god kjøttkraft/buljong (for eks Jacobs oksekraft, eller Knorrs fond du chef)
  • 1 ss balsamicoeddik
  • 1 ts sukker
  • 0,5 ss Worcestershire saus
  • Salt og pepper
  • Valgfritt: ca 0,5-1 ts Maisenna rørt ut i bittelitt vann.

Fremgangsmåte:
Saus:
  1. Smelt smør i en kjele og stekk løken litt. Tilsett tomatpuré og la det få frese i et par minutter. Tilsett rødvinen og la det koke så alkoholen fordamper (ca 5 min).
  2. Tilsett balsamicoeddik, sukker, Worcestershiresaus, timian og kjøttkraft. Krydre med salt og pepper. Kok på full guffe i 5 minutter. Sil sausen og ha den over i en annen gryte.
  3. Nå har du to valg: la sausen stå og koke til den blir tykk og seig med konsentrert smak (ca 35-55 min). Eller la den bare koke et par minutter til og jevn ut med Maisenna rørt ut i litt vann.
  4. Tilslutt smaker du til med salt og pepper og eventuelt mer balsamico for syre eller sukker for sødme.
Kjøtt:
  1. Ta ut kjøttet i god tid så det er romtemperert før du begynner. Gni lammekjøttet inn med et fedd hvitløk. Ha på bra doser med salt og pepper og finhakket fersk rosmarin. Brun kjøttet på middels høy varme i en blanding av smør og nøytral olje i ca fem minutter. Du skal ha skikkelig brun skorpe. (Kok gjerne så pannen ut med litt vann, og tilsett dette i rødvinssausen).
  2. Legg så lammekjøttet i en ildfastform og stek det på 180 grader i cirka 10 minutter. Bruk gjerne et  steketermometer. Jeg liker at kjøttet er rosa og tar det ut ved rundt 55-57 grader.
  3. La det hvile i ca 10 min før det deles opp.
Server med saus samt gjerne Pommes Anna og Rataouille.

Hverdagsdessert med Kesam Lime

$
0
0
Har dere smakt Kesam Lime?  Det er dagens tips fra meg! Jeg fikk smaksprøve i butikken og siden har jeg vært hekta.

 
 
Nå spiser vi Kesam Lime med friske bær rett som det er. Sunt, kjapt og godt, og barna elsker det. Noen gang har vi en liten kjeks til på siden og.   Smak av sommer dette her! 





Her kommer ingen oppskrift, for dette er så enkelt å lage. Vanligvis fyller jeg et glass med et par skjeer Kesam Lime og topper med bringebær og blåbær. I dag hadde jeg også rørte jordbær i.  

 
Nå er det full ferie på alle i familien, og da er det lov med dessert hver eneste dag nemlig!
 
 
 

Pimms - min sommerdrink

$
0
0

Takk for denne gangen, fine Stavern og hytta! Vi er vel hjemme (i tropevarmen på Romerike) etter et par uker i Vestfold.

Det er godt å bo på hytta i perioder, være nærmere havet og leve et enklere liv. Planen for dagen der er sjelden ambisiøs, det pleier maks å strekke seg til en tur på stranda, kjøpe en is og spille litt fotball. La humla suse med andre ord. Jeg prøver å holde meg unna internett, tar ikke mobilen med mindre jeg må, spiller heller brettspill og leser bok framfor å se på tv om kvelden. Vi har hatt mye besøk, kvalitetstid med familie og venner som overnatter. Det er så hyggelig.

Dagen virker ofte mye lenger enn hjemme på hytta. Kanskje fordi vi er mange mil unna studiebøkene, vaskemaskinen, og alle husprosjektene. Maten passer vi på å holde enkel med få ingredienser. Med så masse tid og rom kommer de gode samtalene, de store kreative ideene, og et herlig perspektiv. Hver eneste år. Det slår ikke feil.

Etter at barna er lagt hender det at jeg skjenker meg sommerdrinken min, Pimms, som er frisk og leskende. Pimms finner du på Vinmonopolet nå, og den er basert på Gin. Jeg har den fra alle årenen jeg bodde in Britain! Glasset fyller jeg med lime, jordær, appelsin og masse is. Da er det sommer for meg!

 
Jeg må også anbefale en sinnsyk god jordbærdessert der jeg marinerer jordbærene i Pimms. Oppskriften finner du her.

Fortsatt god sommer!
 
 
Pimm's Cup 

  • 1 del Pimm's
  • 3 deler 7-Up eller Sprite
  • appelsin
  • mynteblader
  • jordbær
  • 1 lime skive
  • En raus mengde isbiter

Denne kan lages rett i glass, men gjør seg godt i en stor, klar mugge. Del opp frukt og ha i sammen med masse isbiter. Hell på Pimms og topp det hele med Sprite / 7 Up. Det er også godt med tonic, ingefærøl, limonade og appelsinjus.

Salat med baby mozzarella, spekeskinke, spinat og søte tomater

$
0
0
Etter en varm uke i Kroatia med masse gode restaurantmåltider er jeg nå gira på å lage litt mat selv igjen!

Har du smakt baby mozzarella (fersk mozzarellaost i kuler)? Jeg har blitt hekta. De er super gode, milde på smak og passer perfekt i en salat. Det er ikke så mange butikker som fører det, så når jeg først ser en boks kjøper jeg alltid med flere og lager en ekstra digg lunsj til meg og familien.

Når familien har ferie liker jeg å minske brødskiveinntaket og heller lage salat til lunsj. En favoritt er å blande gode tomater, avokado, spekeskinke (gjerne Parma) og mozzarellaost. I stedet for salatblader smaker det godt med fersk spinat. Med balsamicodressing til har man et kjapt og godt måltid på null komma niks. 

 
Det er dessuten lett å omvende dette til en mer mettende salat ved å tilsette ferdigkokte pastaskruer. For en ekstra touch er det kjempe godt å ha i litt marinert rødløk og ristede pinjekjerner i også.


Med salat til lunsj er det jo plass til en is etter på! :)  Det unner vi oss på varme dager som denne...

 
Ingredienser:

Til 2-3 pers

 
  • 1 pk spinat
  • 100 g spekeskinke (gjerne Parma)
  • 1 boks babymozzarella (evt vanlig mozzarella delt i biter)
  • ca 15 mini plommetomater (evt cherrytomater)
  • 1 neve friske basilikum blader
  • 1 avokado i store biter
  • litt olivenolje
  • ca 2 ss Balsamicoeddik  - eventuelt balsamicokrem
  • salt og pepper

 I tillegg kan du utvide salaten med for eks:
  • 1/4 finhakket rødløk (tynne skiver marinert litt først i sitron og salt)
  • 1 neve ristede pinjekjerner

 Fremgangsmåte:
  • Finn fram et fat eller en salatbolle.
  • Ta av de største stilkene på spinatbladene og legg de utover. Del tomatene i to og legg utover. Drypp litt olivenolje over, tilsett salt og pepper og bland alt godt sammen.
  • Hell av vannet på mozzarellaosten og tilsett ostekulene i salaten.Riv skinken grovt og legg på toppen.
  • Ta av skinnet på avokadoen og skjær den i halvmåner.  Legg i avokado. Riv basilikumbladene grovt og dryss de over også over. 
  • Server med balsamicokrem ved siden av, eller bland inn balsamicoeddik i salaten direkte hvis du bruker det. 

Dessert med epler: Eplecrumble

$
0
0
Nå er det virkelig lenge siden siste blogginnlegg. Først må jeg få si en takk til dere som sender koselige e-poster og spør etter meg.  Det varmer! For å svare - jeg har ikke lagt ned bloggen, men den lever sitt eget liv litt på egenhånd om dagen.
For en måned siden begynte jeg i ny jobb og i tillegg er jeg i gang med studier. Som småbarnsmor til to er det dermed ikke nok timer i døgnet til så mye annet.  Planen er å skrive et innlegg hver måned denne høsten. Så får vi se etter det...




I dag hadde jeg overhode ikke tenkt til å prioritere blogging, men jeg måtte bare finne fram pc'n etter å ha laget en dessert som er noe av det bedre jeg har spist på lenge. Da var det bare knipse noen bilder og finne fram tastaturet igjen...





 
Vi høstet nemlig epler i dag. Det har kommet mange gode, syrlige epler på treet vårt i år. De fleste skal det forhåpentligvis bli cider av, men noen holdt jeg av til å lage epledesserter og kake.





 
I dag var jeg klar for å stå litt på kjøkkenet sammen med barna. På høsten og vinteren synes jeg det smaker ekstra godt med varme desserter. En av favorittene mine er crumble. Jeg liker å ha hasselnøtter i crumbledeigen for det gir litt mer å tygge på og veldig god smak. 
Denne retten skal stå en stund i ovnen, men til gjengjeld får man myke, karamelliserte epler, og kombinert med sprø topping er dette noe for seg selv. Med litt vaniljeis til nærmet jeg meg himmelen der jeg satt på terrassen og leste om språkvitenskap i høstsola...






 
Oppskrift:
  • 800 g syrlige epler
  • 50 g hvitt sukker og 50 g brunt sukker
  • 1 ts kanel
  • revet skall og saften av 1 appelsin
  • 50 g rosiner
  • 1 ss hvetemel
  • 25 g smør, i små terninger
 
Crumble:
  • 100 g hasselnøtter, ristede
  • 100 g hvetemel
  • 100 g sukker eller demerarasukker
  • 80 g smør, romtemperert

Fremgangsmåte:
  1. Ta ut smøret så det blir romtemperert.
  2. Finn fram en stort bolle, og bland sammen eplebåter, rosiner, sukker, kanel, appelsinskall og mel. Skrell eplene, fjern kjernehuset og skjær eplene i middels store båter. Ha eplene over i bollen og vend de inn. Ha det over i en paiform eller ildfast form (som rommer 1,2 - 1,5 liter). Press saften av appelsin og hell den over i formen og fordel smørterningene.
  3. Rist hasselnøttene (hele) enten i panne eller ovn i 3-4 min. Hakk nøttene grovt og bland sammen resten av ingrediensene til en smuldrete deig. Fordel deigen jevnt over eplene og stek det hele ved 180 grader i 45-50 minutter. Smuldrelokket skal være gyllent og sprøtt, og eplene møre. Server med pisket krem, vaniljsaus eller is.

 
Oppskriften har jeg fra Frokost TV for lenge siden. Desserten ble laget av damen som lager så mange gode desserter, nemlig Lise Finckenhagen. 
 

Leserenes topp 3 i 2014

$
0
0
Det er bare å legge seg flat. Lovnader om nye blogginnlegg og oppskrifter som skal legges ut, har det ikke blitt noe som helst av. Ikke et eneste blogginnlegg siden september! De siste bildene jeg la ut er tatt på verandaen i full sol. Ja, det var faktisk så vidt jeg husket passordet for å komme inn på bloggen min...

Som dere har skjønt og sett har jeg brukt rekordlite tid på blogging og matlaging i det siste. Middagene blir laget på rundt et kvarter om dagen. (Not to my liking).
Dette har nemlig vært tidenes travleste høst. Usosial unntakstilstand. Jeg både jobber og studerer for fullt. Jeg har verdens morsomste jobb som oppsluker meg totalt, så den lille, dyrebare tiden som er igjen bruker jeg sammen med familien min.

Nå er det juleferie, og jeg har tid til å gi et lite livstegn, endelig!
Jeg blogget aktivt fram til sommeren så jeg hadde lyst til å ta ut statistikk på dere lesernes favoritter nå som det nærmer seg nyttår og allting.

Her ser dere mine mest populære retter på bloggen i 2014:

1. Innbakte pølser
Det er ikke bare hos dere dette er en favoritt. Disse pølsene har blitt ekstremt populære hjemme hos oss. Alle jubler når de står på bordet, så de har vi laget igjen og igjen og igjen i år.



2. Vafler med havregryn
Vafler er jo bare så godt. Oppskriften på sunne vafler slo skikkelig an på selveste morsdagen.


3. Kladdkake
Sjokoladekake, seig og klissete. Lages på null komma niks.
Say no more...


Åh, nå ble jeg sulten.
Hva med dere?
 
Ønsker dere  i alle fulle fall en MATGLAD OG FANTASTISK NYTTÅRSFEIRING!
Hilsen,
Monica

Mine 5 favorittoppskrifter fra 2014

$
0
0
Nå har jeg delt lesernes favoritter, men i dag vil jeg gi deg mine egne fra i fjor. Jeg prøvde jo ut en haug med nye oppskrifter, og i tillegg fikk jeg lagt ut noen favoritter som jeg hadde lovet folket.


Dette er retter som har fått fast plass på ukesmenyen, som jeg blir sulten av bare å tenke på og som jeg håper DU prøver ut en dag.


Jeg har hatt en veldig spennende høst som har ført til tidenes mest stille år på bloggen. Med glede ser jeg at besøkstallene holder seg, så vit at jeg har ikke gitt meg altså!


Mine topp 5 oppskrifter fra 2014:
(Klikk på bildet for å komme til oppskriften)
 

1. Browniekake med pistasjnøtter og ostekrem
Brownie + Mascarponekrem = Sant

Dette er kaken over alle kaker. Jeg har ikke ord rett og slett. Endelig kom den ut på bloggen. Den fikk lov å vise seg fram på selveste 17.mai, så da skjønner dere vel hvor god den er...

http://monicasoppskrifter.blogspot.no/2014/05/browniekake-med-pistasjntter-og.html

 

2. Lammecarre med rødvinssaus
Hvorfor kjøper vi ikke lammecarré  oftere? Lammecarré er en delikatesse. Kjøttet er mørt, saftig og smakfullt. Også er det noe med den rødvinssausen.  De siste som vi serverte dette til slikket tallerkenen sine. Det liker jeg å se:)

http://monicasoppskrifter.blogspot.no/2014/06/lammecarree-med-rdvinsaus.html





3. Salade Nicoise (Tunfisksalat fra Nice)
Min frankofile sjel er utrolig glad i Salade Nicoise. Her er min perfeksjonerte versjon av denne klassiker'n.




http://monicasoppskrifter.blogspot.no/2014/05/salade-nicoise-tunfisksalat-fra-nice.html




4. Lammekofta i wrap
Dette er en big hit hjemme hos oss. Vi elsker å lage lammekofta med masse godt libanesisk tilbehør. Dette har vi laget i mange år og endelig fikk jeg lagt ut oppskriften på bloggen.




http://monicasoppskrifter.blogspot.no/2014/06/spicy-wraps-med-grillet-kofta-av-lam.html



5. Bakt torsk med bacon og egg
En herlig måte å spise torsk på. Servert med irrgrønn ertepuré  til, blir dette et flott festmåltid.



http://monicasoppskrifter.blogspot.no/2014/01/bakt-torsk-med-egg-bacon-og-ertepure.html
 
 
Jeg digger de tre rettene som kom på topp tre blant dere leserne også.
Åh, så mye godt jeg fikk kokkelert i fjor.
Håper det blir like bra i 2015.


GODT NYTT ÅR! 
 

 
 

Ovnsbakt kveite i syrlig marinade med grønnsaker

$
0
0
I disse dager er hverdagen rimelig travel, og det er lite tid til blogging. Men i dag kunne jeg ikke styre unna. Denne middagsretten har vi blitt så glade i, så den må inn må rett og slett inn på bloggen og ut til folket!
 

Jeg føler innimellom at mitt fiskereportoair er snevert. Det går veldig mye i laks og torsk. Nå har de fått fine, frosne kveitestykker i matbutikken som etter hvert har begynt å havne fast i handlekurven vår. For noen uker hadde jeg nemlig lyst til å prøve noe nytt og gikk til innkjøp av kveite som jeg bakte i ovnen sammen med grønnsaker, inspirert av en oppskrift på Godfisk.no
 

Både fisk og grønnsaker vendes i en nydelig marinade med hvitvinseddik, hvitløk og basilikum. Marinaden setter preg på hele retten og gir mye smak.
 
Jeg lager individuelle foliepakker. Da får fisk og grønnsaker kose seg sammen og smakene går i hverandre. Så er det bare å pakke opp og servere på tallerkenen som også er veldig lettvint. Vi har funnet ut at noen dråper soysaus ved servering gjør susen på dette måltidet.

 
 
Her hjemme blir det nå ukentlig bedt om at dette står på middagsbordet, så nå må jeg snart finne på noe annet...Jeg er heldigvis ikke lei ennå. Sunn, god middag!
 
 
 
 
Ingredienser:
 
(til 2 voksne og 1-2 små barn) 
  • 500 g  kveitefilet, uten skinn og bein
  • 1 stk  stor gulrot (eller to små) 
  • 1/2  sellerirot                  
  • 1 rødløk                      
  • 1/2 squash                     
  • 8-10 sjampinjong               
  • 2 håndfuller ost        
Marinade
  • 0,75 dl olivenolje
  • 1-2 fedd  hvitløk
  • 1 ss  basilikum, frisk
  • 2,5 ss  hvitvinseddik                       
  • 2 ts  sjalottløk                       
  • salt og pepper
  Tilbehør: ris og soyasaus
 
 
Fremgangsmåte:
  1. Skjær kveite i serveringsstykker. Kutt grønnsaker og sopp i tynne skiver eller terninger.
  2. Rør sammen ingrediensene til dressingen og smak den til med salt og pepper.
  3. Pensle ark av grillfolie med litt olje. Pensle et ark per person. Legg et kveitestykke i hvert folieark, krydre lett med salt og pepper, og drypp litt av dressingen over. Legg i grønnsakene og fordel resten av dressingen over. Bland det forsiktig inn. La kveite og grønnsaker stå og marinere i ca. 15 minutter.
  4. Strø revet ost på toppen og pakk folien godt sammen. Legg pakkene i en stor ildfastform eller på et stekebrett (eller på grillen)  og la det stå inne i ca. 20 minutter på 220 grader.
  5. Server bakt kveite og grønnsaker med kokt ris, og drypp litt soyasaus over.

80-talls pizza

$
0
0

Pizza!




I dag smaker det ekstra godt med fredag. Jammen er det langhelg også.  Denne læreren her har hatt en turbouke av dimensjoner. I løpet av de siste 10 dagene har jeg rettet rundt 75 skiftelige innleveringer og i tillegg levert fire store oppgaver på studiene. Alt sammen på kveldstid etter jobb. Omtrent 4000 ord på akademisk engelsk har blitt presset ut, og jeg er stolt forfatter av mine to første ordentlige, blodseriøse litterære analyser.






I dag la jeg jobb og studier på hylla til fordel for koselig familietid. Etter masse aktivitet i hagen utendørs og grundig husvask, synes jeg at vi fortjente en ekstra digg pizza. I kveld ble det litt 80-talls mimring for pizzaen med kjøttdeigsaus og masse ost likner på den jeg er oppvokst med. Pappaen min disket ofte opp med mild, barnevennlig pizza med tykk bunn på lørdagskvelder på den gamle, blå duken som betydde kveldskos (og som jeg aldri kommer til å glemme). Litt senere i livet var det denne typen pizza jentegjengen lagde til vorspiel og jentefnis.



 
Oppskriften er litt annerledes enn pappa sin. Jeg tok utgangspunkt i en fra Godt.no av Geir Skeie. Bilde gjør en på en eler annen måte ikke pizzaen "justice". Deler herved oppskriften, men må advare mot at det er lett å forspise seg...
Smaker veldig godt med kålsalat til, slik svenskene gjør det.





Vi sparte ikke på osten...

Ingredienser:



Deig 
ca 30 g gjær
3 dl vann 
500 g mel 
2 ss olivenolje 
1 ts  salt  


 

Fyll  
400 g kjøttdeig   

1 løk 
1 fedd hvitløk 
10-15 sopp (avhengig av størrelse)
1 stor fersk tomat
2-3 ananasringer
1 boks hermetiske tomater 
2 ss  tomatpuré 
Litt vann
0,5 ss  mel 
Oregano
Salt og pepper
ca 300 g revet ost


In the making...


Fremgangsmåte:

Deig:
  1. Ha lunkent vann og olivenolje i bakebollen. Løs opp gjæren, og rør med en gaffel. Tilsett melet sammen med salt og kjør dette på medium hastighet i 10 min i en kjøkkenmaskin.
  2. Sett deigen til heving i 30-40 min.

Fyll:
  1. Stek grovhakket løk og finhakket hvitløk i en panne. Tilsett kjøttdeig og stek videre.
  2. Tilsett tomatpureen og de hermetiske tomatene å la det koke lett. Bland sammen melet med litt vann og tilsett. Ha i krydder.
  3. La sausen koke i 5-10 min.

Sett kjøttsausen til avkjøling før den legges på pizzadeigen.
Bak ut pizzadeigen på et melet bord med en kjevle. Ha bakepapir på et stekebrett, og flytt deigen over på brettet. Dra litt i deigen for å få den til å dekke hele brettet. Ha på fyllet, sjampinjong og la pizzaen heve til dobbel høyde. Strø til slutt på ost.
Stekes på 200 grader i 20 minutter.





Focaccia med svarte oliven og soltørket tomat

$
0
0

Denne helgen har jeg hatt en god venninne på hyggelig overnattingsbesøk, og vi har blant annet kost oss med antipasti og nybakt foccacia. Da hun spurte om oppskriften, oppdaget jeg til min store overraskelse at den ikke ligger ute. Så i dag deler jeg oppskriften på min absolutte favorittfocaccia! Den er enkel å lage og gir et saftig og deilig brød.

 
Vi elsker å lage småretter i helgene som man kan dele, og det passer så godt med nybakt focaccia til. Det kan også gjøre et suppemåltid til noe helt spesielt.
Jeg har prøvd mange oppskrifter på focaccia tidligere, men landet på denne her for en del år tilbake og har holdt meg til den. Jeg bruker mye olje når jeg først lager foccacia for å få til skikkelig sprø skorpe.  

Caprese med avocado, parmaskinke, manchego, oliven og chiliaioli.
Oliven er valgfritt. Ofte tilsetter jeg svarte, steinfrie oliven rett før steking kun på halve så slipper mine små barn (som ikke er så glad i det) å plukke de ut.  Men jeg MÅ ha sorte oliven på. Det er toppen av lykke for meg.


Det smaker godt med soltørket tomat i deigen. Noen ganger har jeg i rødløk på toppen sammen med oljen også. Her kan man bare lage den som man selv liker, for det blir godt samme hva!


I går pisket jeg også sammen en aioli smaksatt med chili.

En bit foccacio + en dæsj aioli  = Lørdagslykke!
 
 


Deigen:
  • 1 pose tørrgjær
  • 1 kg hvetemel
  • 1 ss sukker
  • 2 ss honning
  • 2 strøkne ts salt
  • 8,5 dl vann
  • 1/2 glass soltørket tomat - hakket i biter
  • ca 10-15 sorte oliven uten steiner  - delt i to
 
Garnityr:
  • 2 dl olivenolje
  • 4 ts tørket krydder: enten Provence krydder, eller en blanding av rosmarin, timian, oregano, merian og/eller basilikum.
  • ca 1 håndfull flaksalt / Maldonsalt
 
Fremgangsmåte:
  1. Bland sammen mel og gjær. Sikt det over i en annen bolle. (Bidrar til å gjøre brødet luftig). Tilsett mel, honning, salt og sukker, og rør det sammen. Tilsett vann, og rør alt godt sammen. Deigen skal være klissete og ha en grøtaktig konsistens. Tilsett soltørket tomat og oliven helt til slutt,og vend det inn i deigen. Dekk bollen med plast,og sett til heving ca 50-60 min. (Hev for eks over vannbad eller på varmekabler).
  2. Hell deigen over i en smurt eller bakepapirkledt langpanne. Klapp deigen til den dekker formen. La brødet etterheve i 10-15 min. Mens den hever blander du sammen olivenolje og krydder (ikke salt).
  3. Prikk hull i deigen med fingrene. (Lurt å ha olje på fingeren). Lag spor til oppdeling før steking. Det gjør at det blir lett å brekke av bitene og oljen trekker seg også bedre inn i brødet. Ringle oljen med krydderne over det ferdighevede brødet og dryss over salt tilslutt.
  4. Stek brødet på 220 grader i ca 15 min til det er gyllen og sprøtt på toppen.

Brødet smaker best ferskt. Jeg fryser ned det som blir til overs. Da er det bare å tine opp og steke et par minutter i ovnen så smaker det som nybakt.


 

Tex-Mex salat med marinert kalkun

$
0
0
Etter noen uker på ferie med hotellopphold, er det godt å lage middagen selv når man kommer hjem. Siste tur gikk til Cala Bona på Mallorca der vi spiste oss gode og mette på tre-rettere hver eneste dag. Vel hjemme hadde vi lyst på noe lett og friskt. Vi endte opp med å lage denne Tex-Mex salaten til middag hvor hovedrollen spilles av et stykke supersaftig, grillet kalkun.



Jeg har fått helt dilla på Tinas renskårne kalkunfilet (kjøpt på Kiwi) og hamstret mange som ligger på lur i fryseren.
Kalkunkjøtt er blant det jeg liker aller best. Det er både velsmakende og magert og kan brukes på uendelige mange måter. Jeg liker å legge kalkunkjøttet noen timer i en god marinade før det grilles og skjæres i tynne skiver som får trone på toppen av salaten.

I dag lagde jeg en kremet, hot dressing som er perfekt til spicy salat. Men hvis du vil holde det enkelt, passer det godt med rømme og salsa til.
Denne middagen er så god at den også passer til fest, spør du meg!




Ingredienser (til 2 voksne + 2 barn  / eventuelt 3 voksne):


Marinade:
  • Renskåret kalkunfilet (mellom 600-750g).
  • 6 ss honning
  • 4 ss olje
  • 4 ss sojasaus
  • 2 ts malt koriander
  • 2 ts oregano
  • 2 ts paprikakrydder
  • 2 ts spisskumin
  • 3 ts frisk, revet / finhakket ingefær
  • 2 små hvitløksfedd
  • 1 lime - saften
  • salt og pepper
Salat:
  • 1/2 hode issalat
  • 1 liten boks mais
  • 1/2 pose Tortilla chips (kun saltet, uten smak)
  • 3 store tomater
  • 1 avokado
  • 2 vårløk
  • 50-80g revet ost (gjerne en med litt smak, for eks. Cheddar)

Valgfri dressing:
  • 1,5 dl Ranch dressing
  • 3 ss tacosaus  (jeg bruker hot)
  • 2 ss finhakket frisk koriander
  • Noen dråper lime- el sitronsaft

Fremgangsmåte:
  1. Bland sammen alle ingrediensene til marinaden i en bolle. Skjær kalkunfileten i mindre stykker (4-6 fileter). Legg de i marinaden. Ha alt i en tett plastikkpose og oppbevar i kjøleskap fram til det skal grillens (helst et par timer i forkant).
  2. Bland alle ingrediensene til dressingen sammen, og sett den kaldt.
  3. Skjær tomatene og avokado i terninger, vårløken i tynne skiver og strimle salaten. Riv osten. Bland sammen disse ingrediensene. Tilsett også mais.
  4. Grill kalkunen til den er gjennomstekt (7-15 min avhengig av størrelse). La den få hvile litt før den skjæres i tynne strimler.
  5. Topp salaten med kalkunskiver og Tortilla chips. Drypp dressing over, og pynt gjerne med korianderblader og limeskiver.
¡Buen Provecho!
 

Pavlova med sjokolade og bringebær

$
0
0
Her kommer en oppskrift som jeg har jeg gledet meg til å legge ut til dere. For dette er nemlig en drømmekake! Det er jo så gøy når man prøver ut en ny oppskrift at man faller helt pladask for den. Det skjedde med denne.
 

Tre ivrige små klarte ikke å vente og knuste marengsen når de tjuvsmakte. Ingen sak å lappe sammen heldigvis...


I helgen hadde vi familie på middag, og jeg disket opp med denne kaken til dessert, inspirert av en oppskrift av Nigella Lawson. Tenkte i utgangspunktet at den var litt stor, men tror dere ikke at vi faktisk spiste opp rubbel og bit (4 voksne og 4 små barn)...Mmm.


Siste stykke...



...og sjekk hva som skjer det sekundet fotografen snur ryggen til.

Pavlova har jo gått som en farsott på blogger de siste årene og er kanskje i ferd med å bli Norges nye festkake!? For jammen er det godt med kombinasjonen av seig marengs, myk krem og friske bær. Jeg liker godt den vanlige varianten. Men sjokolade og bringebær er en suveren smakskombinasjon, så denne Pavlovaen er en sterk konkurrent.

Jeg bruker ofte en vaniljekrem i Pavlova, men i denne skal det bare være pisket krem. Det passer helt perfekt sammen med sjokolademarengsen og bringebærene. Personlig foretrekker jeg at marengsen er litt seig, og jeg synes også at det det passer best i denne varianten med sjokolade. Hvis du derimot er av typen som liker at marengsen er helt sprø og tørr, kan du steke den i 15-20 min lenger.


Denne kaken smaker himmelsk, men likevel er den veldig enkel å lage. Bunnen kan lages god tid i forveien (noen dager før), så det eneste er at krem og bær skal på rett før servering.

Ja, dere, jeg har fått meg en ny favoritt. Så til familie og venner som leser bloggen:  denne kaken kommer til å stå på bordet i de neste bursdagslagene her. Bare å glede seg!


 
Ingredienser:
  • 6 eggehviter
  • 300 g sukker
  • 1 ts balsamico eddik
  • 3 ss kakao
  • 50 g kokesjokolade
Fyll og pynt:
  • 5 dl kremfløte
  • 1 ts sukker
  • ca 400 g friske bringebær
  • 2-3 ss revet sjokolade


Fremgangsmåte:
  1. Pisk eggehvitene stive med en kjøkkenmaskin. Bruk en helt ren bolle, og pass på at det ikke blir med noe av eggeplommen oppi eggehviten, for da får du ikke pisket den stiv. Tilsett sukkeret litt og litt under kraftig pisking. Pisk lenge (ca 15-20 min) til du får en tykk og stiv marengs. Vend forsiktig inn eddik, siktet kakao og fint hakket sjokolade.
  2. Fordel marengsen i en sirkel på et brett med bakepapir. Enten kan du tegn opp en sirkel på ca. 26 cm midt på bakepapiret for å få til en sirkel. Jeg pleier å bruke ringen av en rund bakeform og bare helle i marenges. (For så å fjerne formen). Bruk slikkepotten og jevn til kantene ved å dra slikkepotten nedenfra og opp.
  3. Sett kaken midt i ovnen som er forvarmet til 180°C. Skru temperaturen ned til 150°C straks kaken er satt inn i ovnen. Stek kaken i ca 1 time og 10 min. Avkjøl.
  4. Løft pavlovaen forsiktig over på et passende fat og dra av bakepapiret ed å brette ned papiret på den ene kortsiden og dra det forsiktig av. Rett før servering vispes fløten stiv med sukker. Fordel kremen på toppen av kaken. Ha på rikelig med ferske bringebær. Dryss over litt høvlet sjokolade (og pynt gjerne med noen blader med sitronmelisse eller mynte). Server straks!

Asiatisk ribbe med plommesaus

$
0
0



Ribbe nå som det er sommer, tenker du kanskje? Vel, da min kjære mann gravde fram en ribbe fra fryseren her om dagen var jeg ganske kjapp til å spørre om den kunne tilberedes på et mindre tradisjonelt vis. Jeg har sett flere tv-kokker lage glinsende asiatisk ribbe servert i spicy og seig saus, og heldigvis ble han med på ideen min.

Åh, halleluja. Skal love dere at kjøkkenet forvandlet seg til en autentisk, asiatisk restaurant. med gode dufter som spredte seg gradvis. 
Virkelig et av de beste måltidene jeg har spist på lang, lang tid. Så dette må dere bare prøve! Først lagde vi plommesaus, deretter kokte ribben i sausen (i ovnen). Formålet med sausen er å dekke så mye som mulig av ribba, så formen må ikke være for stor. Denne oppskriften er egentlig ganske rett fram. Man må bare sette av tid til stekeprossessen. Mens ribba steker, kan man bare gjøre noe annet.


Ved servering, rev vi kjøttet i biter og serverte sausen ved siden av. Jeg lagde også en asiatisk salat med innslag av peanøtter og sesamfrø som vi hadde til, sammen med litt ris. Vi begynte å diskutere med familien om denne ribben kan serveres på julaften fremover. Det skal vel litt til å danke ut den tradisjonelle, men jeg vet i allefall hva jeg gjør hvis jeg får rester...
Opphavet til plommesausoppskriften kommer fra Lise Finckenhagen. Hun er en av mine favorittkokker som jeg henter masse ideer fra. All ære skal til henne!

 
Ingredienser:
  • 2.5 kg  tynnribbe
  • salt 
  • pepper  
Plommesaus 
  • 2 ss  ingefær revet eller friskhakket 
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 dl  soyasaus 
  • 1 dl flytende honning
  • 3 dl  ferske plommer 
  • 2 ts kinesisk five spice-krydder  
  • 1 ts  knust pepper (gjerne Szechuan)
  • 3 ss  riseddik (eller eddik 7%)
  • 2 ss nøytral olje
  
Fremgangsmåte
  1. Skjær av svoren. Krydre ribba godt med salt og pepper.
  2. Fres ingefær og hvitløk i olje i en kasserolle. Fjern stein fra plommene og del de i store biter og ha i gryta.  Tilsett resten av ingrediensene til sausen, og kok opp. La sausen småkoke til plommene blir helt myke. Kjør sausen glatt og jevn med en stavmikser.    
  3. Legg ribba i en passende form (den bør ikke være for stor). Hell sausen over, og dekk formen med aluminiumsfolie. Stek ribben i ovn ved 150 grader i ca 2 1/2 time eller til kjøttet begynner å løsne fra beina. Fjern folien, snu ribba og skru temperaturen opp til 180 grader. Stek videre i ca 45 minutter til ribba blir glansfull og fin. Reduser til ønsket konsistens og smak.
  4. Sil sausen over i en kasserolle. Kok den litt inn slik at den blir tykk og blank.     
  5. Skjær ribba i skiver eller riv den i små biter (som i Pulled Pork), og server med sausen ved siden av.  (Eller server kjøttet i sausen).
Ris og en asiatisk salat passer godt til.

Vær klar for å slikke tallerkenen din...
  

Sommersalat med grillede nektariner og røkte koteletter

$
0
0
Vi har hatt fint vær mange dager på rad nå, dere. Sol er det beste jeg vet. Og på så varme dager som denne, vil i hvertfall ikke jeg stå lenge inne på kjøkkenet. I dag byr jeg derfor på en fantastisk enkel sommermiddag. Denne var klar på nøyaktig 10 minutter. Få ingredienser, men likevel fresht og knallgodt.

Jeg har alltid vært litt skeptisk til koteletter. Men når jeg får røkte, sommerkoteletter og denne salaten til er jeg "in heaven", rett og slett. I salaten skal det være nektariner, fersk mozzarella og litt basilikum. Jeg rister raskt sammen en sitron-og honning dressing i et tett glass. Nektarinene slenger jeg med på grillen, men det kan man droppe.


Vi har hatt en stor dag. Eldstemann hadde sin aller første skoledag. Det er litt uvirkelig så fort som tiden flyr. Med denne lette, sunne middagen, var det plass til masse, masse is i magen etter på for å feire fine jenta vår!




Ingredienser:
(Til 2 voksne og 2 små barn)
 
  • 4-8 Sommerkoteletter (avhengig av størrelse)
  • En pakke blandet salat (for ek. Middelhavsmix) 
  • 4 nektariner
  • 1 fersk mozzarella (eller litt Manchego)
  • 1 håndfull fersk basilikum
Dressing
  • 1/2 ss honning
  • 2 ss sitron
  • 3 ss olivenolje
  • Salt og pepper
Fremgangsmåte: 
  1. Krydre kotelettene og grill de fort som svint. De trenger ikke lang tid.
  2. Del nektarinene i to og fjern steinene.  Drypp litt olivenolje på, og grill nektarinene til de får litt mønster.
  3. Bland sammen ingrediensene til dressingen.
  4. Fordel salaten utover et  stort fat. Riv mozzarellaen og basilikum grovt og fordel det utover salaten.Vend inn dressingen. Legg nektarinene på toppen. (Del i båter hvis du vil). Server kotelettene ved siden av.

Daimis (uten ismaskin)

$
0
0
Selv om sommeren er på hell, så tviholder vi på is.  I dag skal jeg dele en hemmelighet på en nydelig is som er veldig lett å lage. Barna og jeg har laget dette sommeren i gjennom. Og siden det er den siste lørdagen i august, og vi sto opp til blå himmel og sol, så var det bare å røre sammen en ny porsjon.


Dette er en sånn oppskrift jeg egentlig ikke burde legge ut. Hvorfor? Jo, fordi den er altfor god (men vinner ingen Grete Roede-konkurranser). Sykt god, faktisk. Skit dau, i dag har vi flyttet ut på terrassen, og livet er uansett for kort til å bare spise salat.

 
Hjemmelaget Daimis er min soleklar favoritt. For meg har den en slags god gammeldags fløtesmak som slår det meste. Med masse eggeplommer og kremfløte blir det godt, kan du tro.

Dette må være i nærheten av verdens enkleste oppskrift på en nydelig iskrem som du kan lage helt uten maskin eller masse røring. Kun en ulempe: du må legge den i fryseren i 4-5 timer før du kan spise den. Tålmodigheten lenge leve. (Vi har spist den halveis rennende en del ganger, for å si det sånn...). Velbekomme.
 
 
Ingredienser:
  • 6 eggeplommer
  • 80 g sukker
  • 3 dl kremfløte
  • 2 1/2 doble Daim
 
Fremgansgmåte:
  1. Pisk fløten til krem.
  2. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis i en kjøkkenmaskin.  Vend kremen inn i eggedosisen. Hakk Daimen i små biter, og vend den forsiktig inn i iskremblandingen.
  3. Ha over i en tett voks og sett i fryseren. Ta isen fram 15 minutter før den skal serveres.
I min store fryser tar det ca 4 timer før den er klar. Lag den dagen før, hvis du vil være på den sikre siden.

    Hummus (kikertpuré)

    $
    0
    0
    Vi er inne i en skikkelig hummus-periode om dagen.  Så da sola tittet fram i dag, grillet vi små, søte gulrøtter, og hummus passet perfekt som dip til.


    Hummus er en mild, kremet kikertpuré som er obligatorisk å ha til maten mange steder i Midtøsten og Nord-Afrika. Jeg falt pladask for lenge siden og bruker det som saus / dip til det meste. Det er utrolig anvendelig. Jeg smører det på ristete skiver, inni tortillalefser og pitabrød. Og selvsagt er det et "must" som tilbehør til arabisk mat. 
     
    Dette er en latmannsversjon med hermetiske kikerter. Jeg lager nesten alltid det, rett og slett fordi jeg ikke synes det blir den helt enorme forskjellen (sammenliknet med den mer omstendige måten ved å legge tørre kikerter i bløt og koke de møre). Det er også valgfritt å tilsette tahini (sesamfrøpuré), men jeg synes det gjør hummusen ekstra god.  

    I dag moste jeg kikertene i en morter for hånd, for å oppnå en rustikk variant. Det passet så fint til de grillede gulrøttene (som jeg for øvrig hadde marinert i sitron, olje og salt - helt konge)! Men hvis du vil ha en glatt, silkemyk hummus, så kan du selvsagt bruke en mikser.

     
    Hvis du ikke har smakt det før, høres det kanskje skummelt ut med en bønnepuré. Men jeg lover deg at dette er dødsgodt og faktisk nesten avhengighetsskapende.  At kikererter er super mat, pluss at det  i tillegg er veldig lett å lage dette, er kun en bonus...

    Godt vegetarmåltid: Tabbouleh, hummus og grilled gulrøtter

     
    Ingredienser:


    • 1 boks kikerter, skylt
    • 1,5 ss tahini
    • 0,5 ts spisskumin
    • 1 hvitløksfedd, hakket
    • 1/2 ts salt
    • 1/4 liten sitron (saften)
    • 4 ss olivenolje
    • bittelitt cayennepepper
    • paprikapulver
     
    Fremgangsmåte: 
    1. Ha alt unntatt sitronsaft, paprikapulver og salt i en stavmikser eller food prosessor, og kjør til det er en fin mos. Eventuelt kan du mose det i en morter.
    2. Smak til med sitron og salt. 
    3. Rett før servering drypper du litt  ekstra olivenolje over samt et dryss med paprikapulver

    Hummusen er holdbar rundt 5 dager i kjøleskap. 
      

    Langstekte nakkekoteletter

    $
    0
    0
    Min kjære mann synes at koteletter er toppen av lykke. Det er blant det beste han vet. Og det trengs ikke tilbehør til koteletter, gjør det vel. What??



    Da vi møttes for snart ti år siden, rørte jeg ikke koteletter. Det var noe jeg hadde unngått å spise, antageligvis etter å ha spist altfor mange tørre, ihjelstekte koteletter på 80-tallet. Men nå har jeg lært meg å like det, og jeg må faktisk påstå at når man langsteker nakkekoteletter, blir det skikkelig mørt og godt.


    Denne oppskriften her er helt genial og ikke minst veldig enkel. Koteletter og grønnsaker legges i en langpanne eller i en stor ildfast form, og middagen gjør seg helt selv. Det blir best hvis det får stå lenge i ovnen, gjerne et par timer, men lager jeg det på en fridag rekker jeg jo glatt å gjøre litt annet i mens. Lese litt i den boka jeg aldri har tid til eller bygge ferdig det store legoslottet med barna. At de små også liker dette godt, er et stort pluss.

    Skikkelig husmannskost dette her.


    Ingredienser:
    (til 2-3 personer)
    • 3-4 gulrøtter
    • 1 gul løk
    • 1 liten sellerirot
    • 1 stort fedd hvitløk
    • 5-6 nakkekoteletter
    • 6-8 ss meierismør
    • Salt
    • Pepper

    Fremgangsmåte:
    1. Del gulrot, løk og selleri i middels store biter, og hakk hvitløken. Legg dette utover i en stor langpanne.
    2. Krydre kotelettene sjenerøst med salt og pepper. Brun dem i en blanding av smør og olje i en stekepanne (på begge sider). Legg dem så over i langpannen.
    3. Hell vann i langpannen til det nesten dekker opp til midten av kotelettene. Legg biter av meierismør innimellom koteletter og grønnsaker. Krydre med litt ekstra salt og pepper.
    4. Sett formen inn i forvarmet ovn på 175 grader i 1-1 1/2 time. Sett ned temperaturen på slutten hvis kotelettene blir veldig brune, og snu på dem innimellom. Du kan fylle på med vann og smør underveis hvis det virker tørt.
    Serveres gjerne med potetmos eller andre poteter du liker. Jeg liker også ha litt salat ved siden av. Som saus kan du gjerne bruke sjyen. Jeg reduserer den litt (koker 10 min på høy varme) og tilsetter litt kjøttfond eller en god buljong.

    Håper det smaker.
    Viewing all 129 articles
    Browse latest View live